Oáza klidu v srdci Beskyd

Oáza klidu v srdci Beskyd

Publikováno: Út, 16.10.2018

Hukvaldy již jsou návštěvníkům vryté v paměti jako rodiště světového hudebníka Leoše Janáčka a i zdejší zřícenina hradu je hojně navštěvována turisty ze všech koutů světa. Pro ty, co se rádi uchýlí z běžného shonu pracovního kolotoče načerpat energii do přírody, jsou Hukvaldy příjemným výchozím bodem do lesních zákoutí s neobyčejnými vyhlídkami.

Z Hukvald vedou hned tři naučné stezky. První a nejkratší je NS Hradní vrch. Je to okružní dvoukilometrová trasa, procházející hukvaldskou oborou s daňky a muflony, kterou mohou turisté spojit s návštěvou hradu Hukvaldy. Cestou se nezapomeňte zastavit u sochy lišky Bystroušky, typického symbolu spojeného se zdejším výjimečným hudebním rodákem. Učarují vám i kořeny místních staletých buků, jenž vám zpestří trochu prudší stoupání ke hradní zřícenině.

Další stezkou seznamující s historií kraje, osobností Leoše Janáčka a hukvaldskou přírodou je NS Janáčkův chodníček. Necelých 8 km stezek vás zavede i do areálu Na mlýně v Kozlovicích. Zdejší roubené stavby silně ovlivněné valašskou kolonizací působí jedinečnou atmosférou a dokreslují místní koloryt původních venkovských usedlostí. Cestou se můžete napojit na další naučnou stezku, tentokráte NS Hůrky. Ta vás zavede na nejvyšší vrchol Palkovických hůrek – Kubánkov (661 m). Cestou se můžete zastavit u magických Myslíkovských Lurd. Trasa vede až k přehradě Olešná u Frýdku-Místku.

Najdete zde i varianty pro rodiny s dětmi. NS Leoš Janáček očima dětí nabízí kromě informačních tabulí a posezení také interaktivní herní prvky. Zajímavým místem na trase dlouhé 8 km je třeba hukvaldský Stonehenge.

Na kolech se s rodinou můžete vydat na tento okruh s mírným stupněm obtížnosti: http://mtbbeskydy.cz/trasy/palkovicke-hurky/

Ani rodiny s nejmenšími ratolestmi si procházku na Palkovické hůrky nemusí nechat ujít. Kočárkovou trasu v délce necelých tří kilometrů můžete absolvovat přímo z obce Palkovice. Od autobusové zastávky stačí následovat žluté turistické značení vedoucí k rozcestí Palkovické hůrky.

Všechny trasy k vrcholkům Palkovických hůrek nabízí jedinečné výhledy na masiv Moravskoslezských Beskyd, včetně Lysé Hory (1323 m).