Osedlejte si elektrovozítka!

Osedlejte si elektrovozítka!

Publikováno: Pá, 19.03.2021

Novým Jičínem se počínaje rokem 2021, vždy od března do prosince, budete moci projet na vypůjčených elektrických koloběžkách a skútrech. A nejen tady. Do projektu sdílených ekologických vozítek se zapojily také Kopřivnice a Příbor, takže se můžete bez obav vypravit i za hranice Nového Jičína.

Firma zabývající se sdílenou ekologickou veřejnou dopravou, chce v těchto městech provozovat 180 koloběžek a 30 skútrů poháněných elektromotorem. Z toho na Nový Jičín má připadnout 74 koloběžek a 12 skútrů. Zdejší radnice si také vymínila, že sdílené elektrokoloběžky budou dostupné i ve všech místních částech. Stanoviště elektrovozítek budou na obecních pozemcích, zejména u stojanů na jízdní kola a na místech, kde nebudou omezovat chodce ani auta.

Půjčování koloběžek a skútrů bude velmi jednoduché. Každý zákazník si do telefonu stáhne a nainstaluje příslušnou mobilní aplikaci. Přes ni se zaregistruje, nahraje doklad totožnosti, selfie a po obdržení potvrzovací sms může vyrazit. Pro využívání skútrů bude nutné do systému nahrát také fotografii řidičského průkazu.

Pronájem koloběžky se bude účtovat po minutách. V Novém Jičíně to mají být 3 koruny za minutu. S předplacenými balíčky však jízda vyjde až o třetinu levněji. Informace o termínu spuštění služby budou zveřejněny na webu https://www.novyjicin.cz/ a na facebooku města Nového Jičína, stejně tak jako na webu Kopřivnice.