V sobotu startuje eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“

V sobotu startuje eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“

Publikováno: Út, 21.01.2014

Beskydy se stanou o víkendu dějištěm jednoho z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a Střední Evropě.

V sobotu 25. ledna v 11 hodin odstartuje z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře", který má statut zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Vypsán byl také jako eXtrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Měřící brány jsou na Lysé hoře a u hotelu Sepetná. Okruh je dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů.

Registrace do letošního 3. ročníku závodu byla zcela obsazena v rekordním čase, a to již během 14 hodin. Závod hodlá letos absolvovat 887 závodníků, což je o 131 více než v loňském roce. Zda se všichni zúčastní, to ukáže samotná akreditace, která se uskuteční v pátek a sobotu v tělocvičně základní školy v Ostravici. Mezi závodníky je zastoupena téměř celá česká outdoorová špička – Zbyněk Cypra, Tomáš Petreček, Petr Míl, Jan Zemaník, Klára Rampírová a další.

„Zázemí pro závodníky je v horském komplexu Hotelu Sepetná, který je plný až po střechu. Závodníci budou mít vyhrazené místo pro odpočinek (1x2 m) dokonce i v sauně, na bowlingové dráze a ustoupit musel i golfový trenažér. Pravděpodobně zabereme i kancelář provozního pro druhou ošetřovnu. Jediné místo, kde nás hoteliéři už nechtěli pustit, byla kuchyň a kotelna," řekl s úsměvem organizátor závodu, známý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher.

Nejstarším registrovaným závodníkem je 70letý Miroslav Pavelek z Frýdku-Místku a závodnicí 59letá Věra Hejkrlíková z Litomyšle. Nejmladším závodníkem je 16letý Matěj Tomík z Horních Tošanovic a závodnicí 17letá Barbora Fujtíková z Komorní Lhotky.

Závod láká také stále více zahraničních nadšenců, a to nejen z Polska a Slovenska, ale nově i z Ukrajiny a mezi účastníky bude i zástupce Portugalska žijící v Bratislavě. Velký počet příznivců extrémních závodů je z Moravskoslezského a Zlínského kraje, zastoupena je Praha, Pardubice, Karlovy Vary, Liberec, Brno a dalších města.

„Počasí je letos velmi odlišné od předchozích ročníků. Loni byla celá trasa pod sněhem a teploty se pohybovaly pod nulou. Terén byl pro závodníky optimální. Letos to bude mnohem náročnější. Vrchol Lysé hory je pod ledem a v nižších polohách jsou na trase větve a vystouplé kořeny stromů. Bude to hodně klouzat a bude to náročné, pády budou více bolet. Počítáme s vyšším počtem zranění, hlavně naraženin, proto jsme zvýšili počty zdravotníků a zpřísnili bezpečnostní opatření. Závodníci budou mít nařízeno použít stoupací železa nebo nesmeky na boty, které pomáhají k bezpečnější chůzi po zledovatělém povrchu už při prvním okruhu. Jejich funkčnost se bude přísně kontrolovat při každém průchodu měřící bránou v areálu Hotelu Sepetná. Celkově bude kontrola povinné výbavy zvýšená, komu bude něco chybět, bude ze závodu nekompromisně vyřazen," řekl Libor Uher, který bude již tradičně se závodníky bojovat o mistrovský titul. V loňském roce byl s dvanácti výstupy třetí, letos by byl rád v první desítce.

„Rekord letos pravděpodobně nepadne. Naopak bude veliký problém zopakovat loňské výkony. Sestupy budou z důvodu ledu a nestabilního podkladu nesrovnatelně pomalejší," odhaduje na základě vlastní zkušenosti z posledních dní Libor Uher. Loňským Mistrem ČR v horském maratonu jednotlivců je Jan Zemaník z Ostravice, který ve stanoveném limitu 24 hodin vystoupal na vrchol Lysé hory celkem 13krát. Mistryní ČR se stala Klára Rampírová z Trojanovic s 10 výstupy.

Extrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře" startuje v sobotu 25. ledna v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (v těsné blízkosti vlakového nádraží v Ostravici). Ukončen bude v neděli 26. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů ČR v horském maratonu jednotlivců v kategoriích muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v tělocvičně základní školy Ostravice (za obecním úřadem).

PÁTEK 24. 1. 2014

Ostravice – základní škola – tělocvična (za obecním úřadem)

16:00 – 20:00 akreditace závodníků

SOBOTA 25. 1. 2014

Ostravice – základní škola – tělocvična

7:00 – 9:30 akreditace závodníků

Ostravice – Pila Ostravice

11:00 START ZÁVODU

NEDĚLE 26. 1. 2014

11:00 ukončení závodu – vypnutí měřících zařízení na Lysé hoře a u Hotelu Sepetná

Ostravice – základní škola - tělocvična

13:00 DEKOROVÁNÍ VÍTĚZŮ

UPOZORNĚNÍ:

PRESS KARTY, které opravňují ke vstupu do míst akreditace závodníků, do prostor noclehu pro závodníky, na raut a v rámci slavnostního dekorování vítězů do tělocvičny ZŠ Ostravice budou vydány oproti vámi potvrzené účasti. Prosím, abyste tak učinili nejpozději do čtvrtku 23. 1. 2014. (počet Press karet je limitován)

Press karty bude možné vyzvednout v Press centru – ZŠ Ostravice, a to v pátek od 15 do 19 hodin nebo v sobotu od 8 do 9:30 hodin.

Jana Matějíková

Press centrum LH 24

602 93 66 34

Bližší informace: www.lh24.cz