Štramberská Trúba v novém

Štramberská Trúba v novém

Publikováno: Út, 18.05.2021

Návštěvníci Beskyd, přijměte pozvánku do Historického města roku 2019, města Štramberk. Jeho dominantou je věž Trúba, která prošla v loňském roce nejrozsáhlejší opravou za posledních 100 let.

Kromě vyčištění kamenného pláště celé věže byly vyměněny některé trámy a kompletně obnoven ochoz věže včetně okenic a zastřešení.  Restaurovány a vyměněny byly části dřevěného točitého schodiště a také železné schodiště, které bylo kompletně nově repasováno. Ve věži byla provedena nová elektroinstalace a osvětlení, byla instalována nová výzdoba gotických zbraní a kované mříže do horních okének věže ve smyslu čtyř ročních období. Rekonstruovány byly vstupní dveře s historickým kováním, obnoveno bylo také zábradlí a byl vytvořen kovaný vstupní systém bran a branek, který doplňuje prostranství kolem věže.  Důstojně vyhlížející dominanta města nyní čeká na své první návštěvníky a je jednou z mnoha zastávek při Toulkách Štramberkem, což je 6 km okruh po naučné stezce. K vidění je například jeskyně Šipka, přírodní památka Kamenárka, či se do okolí můžete podívat z rozhledny Bílá hora.

Doporučujeme návštěvu přes týden, kdy se ke kráse města přidá i parkování zdarma, které je o víkendu zpoplatněno, a mnohem méně lidí. Přijďte si užít třeba západ slunce!