Sluneční stezka

Sluneční stezka

Publikováno: Pá, 11.05.2018

Beskydy získaly pro začínající hlavní turistickou sezónu novou netradiční atrakci. Na pomezí Štramberku a Kopřivnice vznikla Sluneční stezka s astrologickou symbolikou a meditačními místy. Vede serpentinami úbočí beskydské Bílé hory a na 12 zastaveních podle počtu znamení zvěrokruhu nabízí pohled na astrologické symboly, pověsti a souvislosti znamení zvěrokruhu. K nim jsou na stezce doplněna i souhvězdí jednotlivých slunečních znamení. U každého znamení je ukryto slovo - napsáno na lavici, vyryto do kamene a podobně. Všech 12 slov pak tvoří poselství Johna Lennona.

„Sluneční stezka s jejími tématy geologie, znamení zvěrokruhu a poznání hvězdné oblohy má úplně jiný charakter než běžné značené turistické trasy,“ říká ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko Monika Konvičná. Filosofie i technické provedení stezky je výsledkem promyšlené koncepce. Ta sice vznikla už v 90. letech 20. století, dokončuje se ale teprve teď.

Stezka na Bílou horu vede od botanické zahrady ve Štramberku po vrchol kopce se 43 metry vysokou rozhlednou. Botanická zahrada leží v prostoru starého vápencového lomu a její současná plocha je asi deset hektarů. Fauna i flóra je tu velmi rozmanitá, jurské vápence ukrývají množství zkamenělin. Cílová rozhledna na Bílé hoře pak symbolizuje šroubovici DNA. Jak výchozí tak cílové místo Sluneční stezky tedy zapadají do hlubší symboliky celé trasy.
Na cestě si na své přijdou, jak zvídaví turisté, tak lidé se zálibou v meditacích a hlubším přemýšlení o světě. „Zastavení nabízí i filosofický rozměr, který se prolíná s edukativními a interaktivními prvky. Součástí je i hmatový chodník z různých druhů kamenů, kde si zájemci mohou vyzout boty a projít se bosí,“ líčí M. Konvičná.

Například „Kamenný ovál“ zahrnuje 12 dřevěných křesel, z nichž každé nese jedno znamení zvěrokruhu. Křesla jsou propojena podle povahy znamení - oheň, vzduch, voda a země. V každém z křesel je uložen papírový zápisník s poetickou charakteristikou znamení. Má sloužit pro vzkazy návštěvníků. Vyznačena je tu i tzv. dračí linie. Ta vychází z poznání, že celý svět je protkán sítí dračích linií (pásy sv. Jiří), které spojují místa s velmi silnou energií. Bílá hora leží na spojnici mezi jesenickým Pradědem a beskydským Radhoštěm.


Bílá hora, kterou nové Sluneční stezka objímá, představuje samostatný masiv vysoce převyšující okolí. Je nejvyšším vrcholem v úpatí části Podbeskydské pahorkatiny. Za pěkného počasí je možné z rozhledny vidět také nejvyšší vrcholy Beskyd a Jeseníků. Ve Štramberku pak lidé najdou Lašské pivní kúpele, komentované prohlídka historického městečka, muzeum Zdeňka Buriana i regionální specialitu – voňavé perníkové Štramberské uši.
Pro vstupné na bělohorskou rozhlednu i na další atrakce v okolí je možné využívat celoroční návštěvnickou kartu Beskydy Card s řadou výhod pro dospělé i dětské návštěvníky.

Sluneční stezka byla financována z dotace moravskoslezského kraje a z rozpočtu města Štramberk.