Poklady beskydských hřebenů

Poklady beskydských hřebenů

Publikováno: Pá, 18.12.2015

Evokuje ve vás slovo magistrála něco jiného než úchvatné pohledy na zasněženou krajinu a příjemný sportovní zážitek? Pak jste zřejmě ještě nenavštívili Beskydy. Beskydská magistrála totiž nabízí nekonečné kilometry tras přes celé pohoří, které v létě lákají k cykloturistice, ale v zimních měsících vítají zejména běžkaře. Obzvláště pak část Lysohorská magistrála nabízí nejvýše položené trasy, při nichž se na běžkách dostanete až na vrchol Lysé hory, kde sněhová pokrývka zůstává velmi dlouho. A až se budete rozhlížet kolem, můžete například dumat, kde může být ukrytý bájný Ondrášův poklad.

Zbojník Ondráš, podobně jako jeho anglický kolega Robin Hood, měl veskrze dobré úmysly. Chodil po beskydských hřebenech a snažil se napravovat panské křivdy a útisk na prostém lidu, jak už to tak zbojníci mívají ve zvyku. Nepočítal ovšem s tím, že jej zradí nejbližší přítel. Místním pánům se totiž brzy přestalo líbit, že jsou zbojníky soustavně olupováni a že se obyčejní lidé na Ondráše a jeho družinu obracejí v těžkých chvílích. Těšínský fojt proto nastražil léčku. Slíbil zbojníkům beztrestnost a vysokou odměnu za dopadení a odevzdání jejich vůdce. Legendární beskydský hrdina Ondráš (vlastním jménem Ondřej Šebesta, 1680–1715) tedy skonal rukou svého nejvěrnějšího druha Juráše, jenž byl vzápětí místo odměny uvězněn a pro výstrahu popraven.

Od té doby jsou místní přesvědčeni, že někde v okolí po zbojnících musel zůstat poklad nesmírné hodnoty. Něco zlatých mincí se skutečně nalezlo zakopáno na zahradě Ondrášovy sestry, ale kořist slavné zbojnické party jistě musela být mnohem větší. A tak se na řadě míst beskydských hřebenů setkáte s pověstí o tom, jak právě zde je část Ondrášova pokladu ukryta. Tím nejznámějším a nejpravděpodob­nějším je jeskynní systém na rozsoše Lukšinec, jednom ze čtyř hřbetů, které vybíhají z vrcholu Lysé hory. Vzhledem k tomu, že zde ale dochází ke stálým sesuvům, je vchod do jeskyně zabezpečen mříží, a tak Ondrášův poklad zůstane zřejmě navždy neobjeven. Podle pověsti jej navíc po celá staletí hlídá duch čarodějnice Hany, jež se zjevuje v podobě obrovského hada se zlatou korunkou.

Lysá hora kromě běžeckého lyžování, cykloturistiky a hledání pokladu láká také ke klasickému výšlapu, při němž oceníte nejen pevnou obuv, ale i slušnou fyzičku. Trénoval zde například Leopold Sulovský, než jako první Čech stanul na vrcholu Mount Everestu. Dnes se sem vrací jako patron a účastník závodu zvaného Beskydský šerpa, při němž týmy překonávají na více než devíti kilometrech převýšení 950 metrů, aby až na vrchol dopravili sudy s pivem.

Zdroj: www.ceskozemepribehu.cz