Beskydská krajina

Na výlet do města i za krásami lesních pěšin v Beskydech

Raškův kámen

Publikováno: St, 22.08.2018

Co mají společného historické městečko s roubenkami a průmyslově laděné město novodobé historie? Odpověď hledejte v lesích a kopcích, nebo se zaposlouchejte do zurčení pramínků napájejících studánky v okolí. Beskydy ukazují krásy svých rozličných krajin a při toulkách okolím Štramberka a Kopřivnice zaplesá nejedno srdce turisty – poutníka.

Místní přírodní krásy můžete obdivovat cestou Lašskou naučnou stezkou, která vás lehce převede přes zajímavá místa a vyhlídky do krajiny. Okruh zahrnuje necelých 17 km, během kterých navštívíte řadu vyhlídkových bodů (Bezručova vyhlídka, Raškův kámen, nad Botanickou zahradou, v Kamenárce, nebo U Panny Marie), 2 hradní zříceniny (Šostýn, Štramberk) a 2 rozhledny (Bílá Hora, věž Trúba). Cestou se můžete kochat rozkvetlými podrosty lesních bylin, zelení různých druhů kapradí, na loukách zahlédnout vzácné květiny nebo chráněné druhy živočichů. Stačí se jen zaposlouchat do zvuků přírody a vydat se lehkým krokem za přírodními skvosty Přírodního parku Podbeskydí. Že jde o ekologicky a botanické cenné lokality dokazuje i fakt, že zde byly nově vyhlášeny 2 přírodní památky. Jedná se o Červený kámen (území Kopřivnice) a Libotín (území Štramberka). Přírodní památky jsou lokality s regionálním přírodním významem, v kraji jich je zatím jednašedesát. Ve dvou nově vyhlášených můžete spatřit botanicky cenné společenství suťových lesů, orchideje i travertinová prameniště.

Náš tip: Pokud se v okolí hodláte zdržet, nejbližší ubytování, kde zdarma obdržíte k pobytu Beskydy Card je přímo ve Štramberku. S kartou můžete čerpat řadu výhod v obou městech.

Namátkově vybíráme: Tatra muzeum Kopřivnice, rozhledna Bílá hora, Štramberské pikanterie, Muzeum Zdeňka Buriana, Vánoční chalupa