Moravskoslezský kraj láká na industriální památky, ale i krásnou přírodu

Moravskoslezský kraj láká na industriální památky, ale i krásnou přírodu

Publikováno: Čt, 16.07.2015

Moravskoslezský kraj je region, který nabízí vše pro rodinnou dovolenou a stejně tak je ideálním místem pro víkendový výlet. Návštěvníky okouzlí překrásná příroda, překvapí možnosti poznávání historie v podobě hradů, zámků, kulturních památek. A to vše protkáno netradičními industriálními památkami, které nemají nikde jinde obdobu a hovoří o bohatství a historii Moravskoslezského kraje.

Je to kraj plný perel, z nichž postupně vzniká ucelený a vyleštěný šperk a klenot. Zkuste ten klenot lépe poznat. Své si tady najde každý návštěvník - rodina s dětmi, sportovci, romantická dvojice i milovníci historie.

Jsou tady Beskydy, hory jen pár minut jízdy autem od Ostravy. Pro místní jsou ideálním spojením práce a odpočinku a pro návštěvníky regionu umožňují poznávat průmyslové památky Ostravy a zároveň se procházet klidnými horskými stezkami nebo projet na horském kole. Beskydy, to jsou hory, po nichž chodil Petr Bezruč, tady se rodily jeho básně, oslavující krajinu a především lidi. Tady je královna výhledů, Lysá hora. To jsou města v podhůří, která patří k tomu nejlepšímu, co se dá v Česku navštívit - Štramberk s hradem Trúba, tajemný Příbor, kde se narodil Sigmund Freud i město klobouků Nový Jičín.

Klenoty barokního stavitelství najdete například ve Fulneku. Tímto městem se procházel Jan Amos Komenský, tady učil své žáky a tady tvořil svá nejcennější díla. Barokní zámek v Kuníně je zase místem, kde se učil František Palacký. Celá oblast Poodří je s fenoménem učitele národů spojena.

Krajina Moravského Kravařska je krajinou rybníků, lužních lesů a slepých ramen Odry tvoří z tohoto místa jednu z nejcennějších lokalit v celé České republice, která láká k procházkám, posezení a pozorování labutí, volavek a ledňáčků. Krajina je přímo stvořená pro poklidnou jízdu na kole, kterou zvládne i netrénovaný cyklista.

Samotná Ostrava je městem, které dokázalo přiznat svou silnou průmyslovou minulost a přitom na ní postavit základ moderní metropole. Je to město, kde se staré doly a hutě otevřely turistům a návštěvníkům kulturních akcí. Tak ucelený „skanzen“ technických památek nenajdete nikde jinde v Evropě. A Ostrava k tomu přidává kulturní a sportovní vyžití moderního a dynamického města.

Kdo se chce seznámit s průmyslovou historií kraje, zažije tady doslova industriální safari v podobě starých dolů v areálu Landek Parku, pozná, jak se odlévalo železo v Dolní oblasti Vítkovice. Přitom je to město, které udivuje svými parky, upravenými břehy Ostravice, která protéká centrem a láká k posezení, či dokonce opalování. Ostrava je město plné kontrastů, kde se daří na bohaté tradici stavět moderní metropoli.

Moravskoslezský kraj, to jsou Jeseníky, hory, které kromě nejčistšího vzduchu voní tajemnem starých zlatonosných potoků a řek. Není to jen majestátní Praděd nebo temnotou čarodějných procesů opředené Petrovy kameny. Projděte se po hřebenových túrách a dýchejte nejčistší vzduch v Česku.

Jeseníky, to jsou také města v podhůří, která dodnes vypovídají o slávě a bohatství, které tady ze skal vykutali horníci a upředli tkalci a vytvořili skláři a kováři. Krnov, Bruntál, Rýmařov, Andělská hora… Odtud byly nejjemnějším hedvábím zásobovány královské dvory, místní rodáci patřili k nejlepším obchodníkům v Evropě a Spojených státech.

Opava je bílou perlou Českého Slezska a centrum Opavského Slezska. Regionu, který patřil k nejvýznamnějším místům Evropy. Tady se narodil již zmiňovaný Petr Bezruč, ale taky autorka románů o lvici Elze, Joy Adamsonová. Tady stavěl světový architekt Leopold Bauer (mimochodem rodák z nedalekého Krnova). A v Opavě studoval i zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel.

To vše a tisíce dalších genetických informací, je ukryto v Opavě dodnes. Secesní měšťanské domy, náměstíčka a kostely, to vše dělá z Opavy další perlu na náhrdelníku turisticky zajímavých míst severu Moravy a Slezska. Stejně jako zámky v okolí, jako je Hradec nad Moravicí, místo, které navštěvoval i Ludwig van Beethoven nebo romantický zámeček v Raduni. Lidé v této části, která historicky náležela ke Slezsku, si zachovali mnohé ze svých tradic.

Těšínské Slezsko, nejvýchodnější část České republiky, kde se na Trojmezí stýkají hranice České republiky, Polska a Slovenska je doslova a do písmene krajem rázovitým. Počínaje přírodou a krajinou až po goralské nářečí, které místní lidé rádi používají a přeskakují mezi tímto nářečím a spisovnou češtinou. Těšínské Slezsko, to je aristokratický Český Těšín, svou dávnou slávu znovu ukazující Karviná, ale také Těšínské Beskydy, klidné a mírné hory, kde chalupy a lidé v nich udržují tradice a pěstují folklór.

Přijeďte poznat Moravskoslezský kraj. Přijďte poznat jeho minulost i současnost.

Zdroj: www.idnes.cz