Beskydská pivní stezka letos otevírá ve velkém stylu

Beskydská pivní stezka letos otevírá ve velkém stylu Beskydská pivní stezka letos otevírá ve velkém stylu

Publikováno: Út, 18.04.2023

Letos se do zahájení sezóny Beskydské pivní stezky poprvé zapojí speciálním programem a nabídkou deset pivovarů. V minulých letech zahajovaly sezónu jen jednotlivé aktivity, letos tedy nabízíme velký start,“ avizuje ředitelka Destinačního  managementu turistické oblasti Beskydy – Valašsko Monika Konvičná. Vše je přitom provázáno tak, aby se návštěvníci dostali do hor, k historickým místům a lokálním zajímavostem Beskyd. 

Propojené turistické trasy, cyklostezky a tipy na výlety se zastaveními v pivovarech a minipivovarech a gastro zážitky vytvořily Beskydy poprvé v roce 2017. Od loňska už mají v součtu zhruba 700 kilometrů. Beskydské pivovary a pivovárky produkují okolo 100 druhů piva a v mnoha ohledech jsou inovátory – například v kombinování bylinných limonád s pivem nebo v pojmenování piv a pivních speciálů. Třeba Minipivovar Kohutka ve Vyšních Lhotách nabízí Ciompovu 11°  se jménem po místním štamgastovi, který se podílel i na tvorbě receptury piva. Pivovar Koníček ve Vojkovicích pro změnu vybudoval pivní sklípek ve stylu sklípků z jihu Moravy.

„K letošním novinkám patří takříkajíc větší zapojení žen. Jednak v Pivovaru Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem vaří pivo i paní podsládková Iva, jednak se objevuje škála piv pro dámy. Z pomyslné soutěže piv pro ženské mlsné jazýčky zatím nejlépe vycházejí višňová nebo třešňová piva a také čokoládová nebo medovo-ořechová. Tyto speciality nabízí třeba pivovárky Koníček ve Vojkovicích nebo Morava ve Frýdku-Místku,“ naznačila Konvičná, že Beskydská pivní stezka zdaleka není určena jen mužům či typickým konzumentům piva.

Na mapě stezky nesmí v Beskydech chybět ani největší či nejstarší zdejší producenti. Největší Pivovar Radegast si na startovací sobotu 22. dubna připravil v Nošovicích rozšířenou degustaci i „Volbu sládků“ – ochutnávku speciálů uvařených v jeho sesterských pivovarech. Více než 300 let starý Rožnovský pivovar, který je také součástí Beskydské pivní stezky a více než důstojně na ní reprezentuje Valašsko, letos otevírá historická pivovarská humna z doby Rakousko-Uherska se zajímavými artefakty z dané doby. Návštěvníci se tu potkají i s „Rothschildem“.

Beskydská pivní stezka ani zdaleka není jen o putování od pivovaru k pivovaru. Na trasách jsou vždy zajímavá místa. Turisté mohou na pivní stezku vyrazit podle svých preferencí a kondice, pěšky i na kole, k dispozici jsou totiž i chutná místní nealkoholická piva, případně možnost ubytování. Náročnost cest je různá – od jednotlivých kilometrů až po desítky kilometrů. Mapa Beskydské pivní stezky a informace o atraktivitách na jednotlivých trasách jsou dostupné na beskydyportal.cz a beskydských informačních centrech. Od půlky května v nich budou k dispozici i nové tištěné mapy, které budou motivovat k soutěži o pobyt v Beskydech.

www.beskydyportal.cz