Z beskydských rozhleden se dá vidět pěkný kus světa

Z beskydských rozhleden se dá vidět pěkný kus světa

Publikováno: St, 09.04.2014

„Tichučko, milučko je v tym našim kraju. Do oblačku naše hory svoje vrychy odivaju. Nad nimi matička Beskyd kralovnička,“ tak zní píseň oblíbené beskydské básnířky Františky Pituchové. Její slova asi nejlépe vyjadřují láskyplný vztah místních obyvatel k jejich rodné zvlněné krajině. Ke štěstí každodenního života jim kdysi stačilo málo, protože Beskydy pro ně byly pastvou pro oči a zároveň balzámem na všechny problémy. Úplně stejně na nás můžou působit i dnes, stačí se jen dobře rozhlédnout.

Každý cestovatel, který se vypraví do hor, chce přirozeně vidět co nejvíce do dálky. Moment, kdy v opojení okolní krásou mačká spoušť fotoaparátu, je tou největší odměnou za námahu vynaloženou k vyšplhání na kopec. Jenomže samotné vrcholy někdy nestačí. Chceme vidět ještě víc, ale netroufáme si na paragliding ani vyhlídkový let. A tak vsázíme na rozhledny. Ty k turistice neodmyslitelně patří, shlížejí na půvabné louky a údolí stejně majestátně jako majáky na moře.

Ve Štramberku můžete být „nad věcí“ a mít všeobecný přehled

V Beskydech stojí rozhledny staré i nové, dobře viditelné i schované, nižší i vyšší, ale vždy nabízejí úchvatný rozhled do krajiny. Věž ze všech úplně nejstarší a nejzasloužilejší uvidíte už z dalekého okolí, pokud se vypravíte na výlet do historického městečka Štramberk. Slávu někdejšího velkolepého hradu připomíná zachovalá strážní věž zvaná Trúba. Z dřevěného ochozu uvidíte nejen dolů na náměstí, ale také třeba na vápencový vrch Kotouč, pásmo Beskyd nebo Moravskou bránu.

„Ve Štramberku máme rozhledny dvě. Štramberská Trúba sloužila k rozhledu do krajiny už před 700 lety. Dnes ji ročně navštíví 50 až 60 tisíc turistů. Druhá z nich, Bílá hora, má tvar šroubovice DNA a nachází se na pomezí Štramberku a Kopřivnice. Postavena byla v roce 2000,“ říká Jan Socha, starosta Štramberku.

Bílá hora tvoří zastávku uprostřed příjemné cesty lesem ze Štramberku do Kopřivnice. Za pěkného počasí se odsud dá dohlédnout třeba až do Ostravy nebo na Lysou horu a Praděd.

Zažít krásu výšek a přitom se nekývat ve větru

Teprve nedávným přírůstkem do rodiny turistických monumentů se stala rozhledna na vrcholu Velkého Javorníku. Mluví se o ní v samých superlativech - jako o „snu beskydských turistů“ nebo jako o krásné stavbě s bezkonkurenčním výhledem. K rozhledně se můžete vydat několika cestami, jedna vede například z oblasti Horeček u Frenštátu pod Radhoštěm. Bytelná konstrukce dřevěné věže je mimořádně odolná proti kývání při poryvech větru a zároveň je unikátním skvostem navazujícím na styl místní architektury.

„Rozhlednu Velký Javorník nechaly postavit Lesy České republiky. Na jejím místě stála už jedna rozhledna předtím, takže hlavní myšlenkou bylo tohle pěkné místo obnovit,“ vysvětluje Zuzana Marková z informačního centra ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Na Velkém Javorníku se můžete kochat pohledem na krásu Beskyd s vévodící Lysou horou, na Radhošť, Ondřejník, Veřovické vrchy a při azurovém nebi až na Nízké Tatry. Slavnostní otevření rozhledny se konalo teprve v srpnu loňského roku, ale od té doby se na ni přišlo podívat rekordní množství lidí. První návštěvníci byli výhledem doslova dojatí.

„Od léta, kdy vyhlídkovou věž dokončili, se návštěvnost Velkého Javorníku výrazně zvýšila. Stavba je totiž vidět z dálky, takže turisty láká k návštěvě a stala se velmi oblíbeným místem,“ chválí novou atraktivitu Zuzana Marková.

Okolo Frýdku cestička

Do krajiny rozprostírající se kolem Frýdku-Místku si můžete udělat příjemný rodinný výlet na kole. Najdete tu totiž rozhledny hned dvě. Když se vydáte od přehrady na Olešné do vesničky Chlebovice a vystoupáte na kopec Kabátice, objevíte rozhlednu Panorama, která se ukrývá mezi stromy. Nebojte se ale, že byste se ztratili v hustém lese, všude kolem jsou listnaté stromy, kterými pozitivně prosvítají sluneční paprsky. Travnaté louce pod vrcholem Kabátice dominuje mohutný dřevěný kříž. Odtud už je to jen pár kroků po schodech k rozhledně. Nahoře se vám otevře pestrý výhled do dálky na zvlněné Palkovické hůrky, Prašivou a na Frýdek-Místek s přehradou Olešná. Pod rozhlednou je mimochodem ideální místo k odpočinku a lehké svačině, kde můžete doplnit energii.

Když budete plynule pokračovat z Chlebovic do obce Staříč, po cestě se vám v plné kráse ukáže druhá z rozhleden ve frýdeckém okolí. Okrouhlá bývá otevřená omezeně, ale i kdyby se vám nepodařilo vystoupat až do posledního patra, bude to pro vás rozhodně pěkný výlet. Štíhlá elegantní věž má jednu nespornou výhodu – stoupání do kopce je jen minimální, a tak cestu k ní zvládnou úplně všichni.

Rozhledny mají čestnou funkci

Ještě se nabízí jedna možnost výletu. Pokud se rozhodnete s příchodem jara navštívit Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, můžete si ze skanzenu udělat procházku na Jurkovičovu rozhlednu. Dřevěná věž, která je zdobená jako z perníku, připomíná svým stylem jedinečnost architektových secesních staveb na Pustevnách.

Rozhledny patří mezi klenoty v cíli turistických cest. Zdobí vrcholy, zvyšují atraktivitu míst a slouží k lepšímu poznávání krajiny. Už malé děti se na nich při ukazování prstíkem učí vyjmenovávat jednotlivé hory Beskyd. Proto je skvělé, že staré rozhledny dostávají nový kabát a počet nových se stále zvyšuje.

Více o rozhlednách a také o všem, co se v Beskydech děje, najdete na webu turistické oblasti Beskydy-Valašsko www.beskydyportal.cz.

Autor/zdroj: www.beskydyportal.cz