Vyrazte s dětmi na podzimní toulky Beskydami

Vyrazte s dětmi na podzimní toulky Beskydami

Publikováno: Po, 11.09.2017

Prázdniny sice skončily, ale babí léto je stále tady. Krásně zbarvená podzimní příroda a hřejivé doteky slunečních paprsků tak stále lákají rodiče s dětmi ven do přírody. Vydejte se proto do Beskyd a poznejte život místních „domorodců“.

Objevte jedinečnou obrázkovou cestu v Beskydech

„Ahoj děti, jmenuji se teta Pepinka a chtěla bych vás pozvat do krásné krajiny Beskyd, do okolí Starých Hamer. Zvu vás do pohádkového místa, kde se projdete po cestičce, která je vyzdobená barevnými obrázky s verši a moudrými ponaučeními, po níž chodily kdysi dávno děti do školy…..“

Tak takto začíná putování po původní cestičce dětí z Javořinky do školy, kterou pro radost dětí, aby jejich každodenní dlouhá cesta byla příjemnější, ozdobila paní Josefa Tomášková, známá jako Pepinka. Ta svými pestrými obrázky připevněnými na vysokých smrcích ozdobila cestičku, rozmístila posezení a vyrobila dřevěné stříšky nad křišťálové studánky, zvoničku i orientační mapu. Vše doplnila o verše a moudrá poučení.

Projděte si trasu se 12 malovanými obrázky, v jejíž průběhu čekají na vaše děti drobné úkoly. Jejich řešení si zapíší do karty, kterou je možné si vyzvednout v turistickém informačním centru v Ostravici. Vyplněnou kartu pak můžete nechat ve stejném turistickém informačním centru, kde na ně čekají za správné odpovědi zajímavé odměny.

Poznejte tak malebná zákoutí a krásnou přírodu Beskyd a přitom se naučte více o lesních zvířatech, proč je les důležitý nebo že odpadky do lesa nepatří.

 

Vydejte se po medvědích tlapkách

Značky žlutého, oranžového, fialového, zeleného a modrého medvídka zavedou vás i vaše děti po nenáročných trasách do nejhezčích koutů obcí Čeladná, Malenovice a Ostravice. Zažijte ty nejkrásnější výhledy, objevte ty nejlepší občerstvovací stanice, po kterých vás provedou maskoti jednotlivých tras – medvěd, jezevec, krkavec, liška a zajíc a zaručeně vám prozradí poučné informace z jejich života.

Domýšlejte si na trase příběhy dle vlastní fantazie, například o Ondrášovi, pánovi Lysé hory, který v masívu Lysé hory ukryl svůj poklad, vydejte se po stopách slezského barda Petra Bezruče, které vás dovedou k jeho srubu nebo chráněným peřejím či si připomeňte příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu díky roubené kapličce u vodního pramene v Čeladné.