Víc jak 500 lidí čistilo Beskydy. První ročník byl parádní!

Víc jak 500 lidí čistilo Beskydy. První ročník byl parádní!

Publikováno: Po, 20.04.2015

Jarní úklid Beskyd, který pořádal spolek Čisté Beskydy, měl navzdory nepřízni počasí velkou účast. Za občasného sněžení uklízelo hory přes 500 lidí, na 15 stanovištích naplnili v součtu asi 15 kontejnerů odpadu.

Nejen sportovci, kteří toto poděkování horám iniciovali, se v sobotu vydali do Beskyd uklidit turistické trasy. Na 14 sběrných místech „fasovali“ pytle na třídění odpadu a vraceli je plné zpět do přistavených kontejnerů. Do přírody se vydali běžci, rodiny s dětmi, ale také například sportovní oddíly a skauti. Na sklonku dne zaplnili cca 15 kontejnerů odpadu. Vyčistila se tak velká část území Beskyd od Třince až do Frenštátu, v neděli pak i území Palkovických hůrek v katastru města Frýdek-Místek.

Dobrovolníci žasli a dívají se jinýma očima

Mnoho lidí po akci řeklo, že jim doslova otevřela oči. „Dříve jsem to neviděl, nechápu, jak je to možné. Jsem zděšen,“ řekl běžec Lysacupu Radim Kasalík. Petr Štverka z Běžeckého klubu Kubánkov byl také překvapen, co se v lesích ukrývá: „Po dnešku jsem si výrazně změnil názor na lidi.“

Je pozitivní, že akce něco důležitého sdělila i dětem. „Sbírali jsme na Horečkách. Podařilo se nám nasbírat pytel plastů, pytel směsky a našli jsme i celé kolo od auta s ocelovým ráfkem, které bylo teda fakt těžké, nesli jsme ho dva na násadě od smetáku, kterou jsme v lese také objevili a jako bonus smotané pletivo a neotevřený pytel s travními semeny. Moje neteř Deniska si výlet užila a byla ráda, že se naučila uklízet les a tím pomáhat přírodě,“ napsala ještě ten den Blanka Szarzecová. Podobné zprávy byly poslány od mnoha dalších účastníků a to utvrzuje v tom, že se jde správným směrem.

Kde je největší problém

Ukazuje se, že tzv. „turistické odpadky“ nejsou až takový problém, jako třeba velkoobjemový odpad. Přesto se na některých místech objevuje. Několik dobrovolníků hlásilo, že viděli dítě odhodit například obal od svačiny na zem a rodiče to ignorovali. Stejně tak je poněkud nešťastné, že se v turistických místech staví odpadkové koše. Pokud je to nevyhnutelné, měly by být nenápadné a ne propagovat ukládání odpadu v CHKO. Řešením by mohla být především důkladná a důsledná osvěta.

Naproti tomu největší nálezy byly zaznamenány v chatových oblastech, bez ohledu na lokalitu. Nacházela se stavební suť, vybavení domácnosti, od nábytku až po elektrospotřebiče v různém stadiu rozkladu (počítač, vysavač, televizor, atd). Rovněž byla přijata upozornění na místa, ve kterých pracují lesní firmy. Hromadí se tady plné i prázdné PET lahve a lahve od alkoholu.

Akce poukázala na velké množství míst, kde se odpad ukládá nelegálně, často i ve vysokých polohách. Některé jsou zde dlouho, jsou částečně zasypané. Dobrovolníci se v sobotu snažili odnést, co mohli, avšak na některá ložiska bude muset přijet speciální technika. I proto jsme si vyžádali gps souřadnice, které pak chceme předat obcím a majiteli pozemku.

Co se bude dělat dál?

Udělal se první krok a byla otevřena „Pandořina skříňka“. Tím, že se část Beskyd vyčistila, rozhodně není hotovo. Ukazuje se totiž, že Beskydy mají s černými skládkami skutečný problém. Je potřeba na toto téma oživit u příslušných institucí, protože sběr je jen řešením důsledku, nikoliv příčiny. Plánuje se pokračovat v ještě hlasitější kampani a vést diskuzi nejen s veřejností, ale i s úřady.

Spolek se chce podílet na lepší image Beskyd coby jedinečných sportovních hor, které mají ambici být jednou z nejčistších přírodních lokalit v ČR a udávají tento trend ostatním.

Poděkování všem, kdo pomohli

Na sběrných místech s organizací pomáhali pořadatelé sportovních závodů a sportovní týmy: Tobi sport, Radegastova výzva, Lysacup, Lysohorský čtyřlístek a Ruma sport.

Poděkování patří Kláře Rampírové, rodině Skuplíkově, paní Tinkové, Vaškovi Tylečkovi, Pavle Zemaníkové, Radkovi Krupovi, Aleně Baranové, Janě Zitové a Petru Misiarzovi .

Zároveň Spolek Čisté Beskydy děkuje organizátorům Peruna a Nezmara, že vyčistili sjezdovku na Javorový, týmu KoJu (Travný), Dobrým hochům z Frýdlantu, skautům z Morávky, Lašskému sportovnímu oddílu, Běžeckému oddílu Kubánkov, týmu ULTRASTA FM, studentům a učitelům ze Střední školy Albrechtova v Českém Těšíně a mnoha dalším, kteří nám pomáhali.

Zdroj: Spolek Čisté Beskydy, z. s.