Ve městech a obcích pod Beskydami se rozsvítí vánoční stromy

Ve městech a obcích pod Beskydami se rozsvítí vánoční stromy

Publikováno: Po, 25.11.2013

Vánoce se nezadržitelně blíží a města a obce v turistické oblasti Beskydy-Valašsko opět po roce ozdobí vánoční stromy.

Jeden ze symbolů Vánoc nemá v Česku dlouhou tradici. Poprvé jej postavil pro své přátele v roce 1812 ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich na svém libeňském zámečku. Nový zvyk se začal prosazovat je pozvolna – až ve 40. letech 19. století v bohatých pražských rodinách. Na náměstí ve městech se často umísťují velké vánoční stromy. Poprvé byl Strom republiky postaven na brněnském náměstí Svobody spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem. Pohnula ho k tomu událost, kdy s přáteli nalezli v zimě, v roce 1919, v bílovickém lese, prochladlé děvčátko. Tento prožitek ho zasáhl natolik, že se o vánocích v roce 1924 rozhodl vztyčit na náměstí strom, a pod ním uspořádat sbírku na pomoc všem opuštěným dětem. Jedním z nejslavnějších českých vánočních stromů byl 24 metrů vysoký smrk z Beskyd, který ozdobil o Vánocích 1999 vatikánské Svatopetrské náměstí.

A kde vyrostou a slavnostně rozsvítí vánoční stromy?

Již 27. listopadu rozsvítí vánoční strom jako první ve Štramberku v rámci akce Předadventní koledování aneb Vánoce buďte vítány. Součástí programu bude slavnostní rozsvícení vánočního stromečku a vánočního osvětlení štramberského náměstí, vánoční jarmark na náměstí a v kulturním domě.

Ve většině měst a obcích v turistické oblasti Beskydy-Valašsko plánují rozsvítit vánoční strom v pátek 29. listopadu. Mezi tyto města patří Frýdek-Místek. Toto dvojměstí bude mít i letos dva stromy, a to na náměstí Svobody v Místku a na Zámeckém náměstí ve Frýdku. Letos to budou jedle, které budou ukotveny v pondělí 25. listopadu. Vánoční výzdoba ve městě se slavnostně rozzáří v již zmíněný pátek 29. listopadu, kdy bude zahájen „Advent ve městě" a v podvečer se uskuteční jedna z jeho největších akcí „Rozsvícení Vánočního stromu" s hlavním hostem Ewou Farnou.

V tento den rozsvítí vánoční strom také ve Frenštátě pod Radhoštěm. Již od rána 9.00 hodin na všechny návštěvníky bude čekat Adventní farmářský trh, kde si budete moci zakoupit vánoční zboží či lidové výrobky. V 15.00 hodin začne program k rozsvěcování vánočního stromu a v 17.00 hodin přijde na náměstí Mikuláš, slavnostně rozsvítí vánoční strom a doprovázející čertíci ukáží svůj rej. Těšit se můžete také na mikulášskou nadílku pod vánočním stromem a na starostovský svařák, který se bude podávat zdarma.

V Novém Jičíně se vánoční strom rozsvítí ve čtvrtek 5. prosince v 17 hodin v rámci Dne s Mikulášem. Od rána bude na Masarykově náměstí probíhat program pro děti plný her, písniček, sněhuláků, andělů a čertíků. Děti mohou posílat přání Ježíškovi, na náměstí bude fungovat andělská pošta. Novojičínské náměstí letos ozdobí 12 metrů vysoká jedle, kterou městu věnovala obyvatelka ze Straníku.

Také menší města obce připravují zábavná odpoledne. V pátek 29. listopadu již v 10.00 hodin připravili ve Vratimově vánoční jarmark a odpoledne program s rozsvícením vánočního stromu. Budou se zde pouštět balónky s přáníčky, zazpívá gospel, připravena bude také ohňová show a ohňostroj. Na závěr se bude v místním kině promítat animovaná rodinná komedie Legendární parta. O první adventní neděli, tj. 1. prosince, pořádá obec Bílá od 15.00 hodin Zpívání u vánočního stromu, které se bude konat u vánočního stromu na parkovišti před hotelem Pokrok. Na závěr programu děti z mateřské školy slavnostně rozsvítí „Vánoční strom“ a vánoční osvětlení v obci. Ve čtvrtek 5. prosince se rozsvítí vánoční strom také ve Frýdlantu nad Ostravicí. Již ve 14.00 hodin se otevře Mikulášský jarmark a posléze v 16.30 hodin začne hlavní program, v jehož průběhu vystoupí třeba Lašánek, Chasa a chasička a spousta dalších.

Další tipy na vánoční akce konané v turistické oblasti Beskydy-Valašsko naleznete na webových stránkách www.beskydyportal.cz