Valašské muzeum v přírodě se poprvé zapojí do festivalu muzejních nocí

Valašské muzeum v přírodě se poprvé zapojí do festivalu muzejních nocí

Publikováno: Čt, 01.06.2017

V sobotu 3. června 2017 se Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nově zapojí do festivalu muzejních nocí.

Návštěvníci si budou moci zdarma prohlédnout expozice v hlavní vstupní budově a čeká je pohádková procházka areálem Mlýnské doliny.

Od 19.00 do 24.00 se rozsvítí výstavní sály budovy Sušák. V přízemí vstupní budovy si mohou zájemci vychutnat procházku expozicí „Městečko pod Radhoštěm“ přibližující historii i běžný život našeho města v průběhu více než sedmi staletí. Na komentovanou prohlídku novou stálou expozicí o tradičním odívání na Valašsku s názvem „Jak jde kroj, tak se stroj“  se mohou návštěvníci těšit v 19.00, 20.30 a 22.00. Průvodkyní jim bude spoluautorka výstavy Mgr. Eva Kuminková, Ph.D. Délka prohlídky bude cca 1 hod.

V 1. patře je dále k vidění výstava s názvem „Jaroslav Sedláček Marák – architekt Valašského muzea a umělec“, ve které je představena celá šíře tvorby architekta, který se podílel na dotváření vzhledu Valašského muzea.


Aby se v muzeu cítili návštěvníci spokojeně, bude ve vestibulu vstupní budovy otevřená i malá kavárnička.

Od 20.30 do 23.30 budou skupiny návštěvníků vstupovat s průvodcem přes vozovnu do pohádkové Mlýnské doliny. V této začarované části Valašského muzea návštěvníci potkají nejen nebezpečné loupežníky, ale hlavně některá valašská strašidla. Protože setkání s čertem, světlonohem či slibkou mohou být velmi nebezpečná, bude každá skupina doprovázená průvodcem. Ten bude skupinu chránit a zároveň poradí, jak se v Mlýnské dolině bezpečně chovat. Pokud dolinou projdou návštěvníci až nakonec, možná vysvobodí i duchy, kteří poblíž mlýnského náhonu střeží svůj zlatý poklad.

Návštěvníci vyjdou z Mlýnské doliny brankou přímo na parkoviště. Mohou pak projít po pěšině neosvětleným lesem až nahoru na Karlův kopec s rozhlednou, kterou pro ně otevře město Rožnov p. R. od 20.30 do 23.00.