Třicet šest tras největšího cykloportálu v Beskydech má délku 1627,6 km

Třicet šest tras největšího cykloportálu v Beskydech má délku 1627,6 km

Publikováno: Pá, 02.09.2016

Od poloviny prázdnin se mohou cyklisté na horských kolech, kteří se vypraví do Beskyd, nechat inspirovat nově upgradovaným cykloportálem, jenž představuje 36 tras o celkové délce 1627,6 km. Nejkratší z nich má 10,1 km, nejdelší hřebenovka je dlouhá 94 km. Všechny cyklotrasy lze stáhnout do GPS navigace.

Cyklotrasy jsou na portálu www.beskydynakole.com / www.mtbbeskydy.cz, který je společným dílem Destinačního managementu turistické oblasti Těšínské Slezsko a Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko, zpracovány do nejmenších detailů. „Šlo nám o to vytvořit dokonalý servis pro lidi, kteří chtějí na kole vyrazit do Beskyd. Portál MTB Beskydy obsahuje nejen ucelený soupis cyklotras včetně převýšení i povrchu trasy, ale i užitečné tipy, například kde si mohou odpočinout, jaké zajímavosti mohou na trase nebo v jejím okolí spatřit či navštívit, kde se občerstvit, ubytovat nebo které provozovny jsou zapojeny do projektu Cyklisté vítáni,” představuje portál Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko, a dodává, že cykloturisté si mohou vybrat z 8 mírných, 19 středně těžkých a 9 náročných tras. „Mírné trasy o celkové délce 210,9 kilometrů zvládnou i začátečníci nebo rodiny s dětmi. Nejvíce tras v celkové délce 967,7 km má střední obtížnost a nejdelší a nejnáročnější trasy v souhrnné délce 449 kilometrů patří do skupiny C, která znamená největší obtížnost,” pokračuje Monika Konvičná, která oceňuje to, že se ve spolupráci s Destinačním managementem turistické oblasti Těšínské Slezsko podařilo podchytit celé Beskydy a nabídnout tak cykloturistům pohybujícím se v této oblasti cenné informace. „Se zpracováním jednotlivých tras nám výrazně pomohli nadšenci této sportovní aktivity, zapojeni byli rovněž příznivci cykloturistiky ze sportovního areálu Bílá a oslovili jsme také informační centra v Beskydech. Portál bude průběžně doplňován o další trasy, abychom MTB nadšencům poskytli co nejlepší servis,” poznamenává Monika Konvičná s tím, že portál je určen především nadšencům horských kol, ale inspirovat se jím mohou nechat i turisté, kteří vyhledávají méně známé trasy.

Portál www.mtbbeskydy.cz, jenž je spolufinancován z rozpočtu Moravskoslezského kraje jako součást aktuálního projektu  Těšínské Slezsko – spolupráce v cestovním ruchu V, funguje už od roku 2009. „Původně byl vytvořen ve spolupráci se Sdružením obcí Jablunkovska a s polskými partnery v Istebne a Ustroni a v první fázi obsahoval zhruba osm tras. V roce 2011 byl portál, který je od počátku koncipován jako produkt zaměřený na cykloturisty na horských kolech, v rámci aktivit Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci upgradován a díky přidání dalších čtyř tras rozšířen na celé Těšínské Beskydy. A letos dostal díky spolupráci s Destinačním managementem turistické oblasti Beskydy-Valašsko opět nový rozměr,” mapuje rozvoj beskydského cykloportálu  Petr Kolčárek, destinační manažer turistické oblasti Těšínské Slezsko, a upozorňuje na fakt, že pro cyklisty bude ještě letos vydána nová cykloturistická mapa Těšínského Slezska a vše, co se projektů zaměřených na cykloturistiku v Beskydách týká, bude prezentováno ve dnech 4. až 6. listopadu na veletrhu Sportlife v Brně. Tady se kromě jiného představí i nově vydaný informační leták Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko, který o rozšířeném cykloportálu www.mtbbeskydy.cz  informuje  a jenž je k dispozici v informačních centrech v Beskydech.