Svatý Martin požehnal městu i trhu

Svatý Martin požehnal městu i trhu

Publikováno: St, 18.11.2015

V pátek 13. a v sobotu 14. listopadu 2015 ožilo frenštátské náměstí tradičním Předmartinským odpolednem a Martinským trhem. V pátek se soutěžilo o nejlepší vařonku, kterou letos uvařila Hospůdka na Žabárně a v sobotu vítaly tisíce návštěvníků patrona města sv. Martina a jeho družinu. Ten přijel na frenštátské náměstí za zvuků bubnů krátce po desáté hodině, aby požehnal městu i trhu a také ocenil nejlepší recept na svatomartinskou husu. Trh se náramně vydařil, vařonka tekla proudem, jídlo šmakovalo, rozličný tovar tržební byl pestrý a muzika zněla po dva dny.

Dvoudenní frenštátské veselí začíná už v pátek Předmartinským odpolednem, které láká místní i přespolní a k němuž neodmyslitelně patří dobré jídlo, lidová řemesla a vůně vařonky. Právě soutěž o nejlepší vařonku má dlouholetou tradici a ani letos tomu nebylo jinak. Do soutěže se přihlásilo celkem 16 soutěžních týmů. Tříčlenná porota pod vedením tajemníka Městského úřadu Petra Kubenky to neměla vůbec jednoduché. První a druhé místo od sebe dělil jeden jediný bod. Zvítězila "Vařonka ze Žabárny" Igora Križáka,  na druhém místě se umístil Kamil Parma s "Valašskou vařonkou" a na třetím místě Jaroslav Špaček se svou "Jarynovkou". Páteční odpoledne a podvečer návštěvníkům zpříjemnilo také hudební vystoupení v podání Kliky NJ Blues a kapely R. U. M.
Sobota už patřila lidovému jarmarku a především patronu města sv. Martinovi. Ten přijel za zvuků bubnů a za doprovodu své družiny v deset hodin na zcela zaplněné frenštátské náměstí. Svatého Martina přivítala před frenštátskou radnicí starostka města Zdeňka Leščišinová, zmínila vše co se za uplynulý rok ve městě událo a požádala ho, aby požehnal svému městu a jeho obyvatelům. Svatý Martin poděkoval za vřelé přijetí a poté spolu se starostkou a ředitelem Hotelové školy předal cenu vítězi soutěže O nejlepší recepturu na svatomartinskou husu. Tím se stal Marek Růčka z Hutiska Solance, žák frenštátské Hotelové školy. "Pijte, jezte, hodujte, veselte se avšak všeho s mírou moji milí tak, abychom se v dobrém  za rok opět sešli," popřál svatý Martin plnému náměstí, ze kterého poté v doprovodu své družiny odjel. O hudební doprovod se v sobotu postarala středověká kapela Huncfut a FCM Radegast.

Zdroj: www.kulturafrenstat.cz