Radhošť, Pustevny či Velký Javorník. Frenštátsko nabízí atraktivní místa

Radhošť, Pustevny či Velký Javorník. Frenštátsko nabízí atraktivní místa

Publikováno: Po, 18.07.2016

Kam na tradiční výlet v okolí Frenštátu pod Radhoštěm? Tradiční je cesta na Radhošť. Nabízejí se však i další dobře dostupná místa Moravskoslezských Beskyd – Pustevny či Velký Javorník. Stezky jsou tam určeny jak pro vášnivé cyklisty, tak i pro pěší.

Kdo nikdy nenavštívil Radhošť, jako by nebyl v Beskydech. Jedno z nejznámějších míst chráněné krajinné oblasti Beskydy nabízí překrásný pohled na Vsetínské vrchy, Javorníky, Malou či Velkou Fatru. A když má turista štěstí, může dohlédnout až na Západní Tatry.

Z Pusteven vede na Radhošť několik let nová asfaltová cesta, výlet je proto vhodný nejen pro horské cyklisty a zdatné turisty, ale i pro rodiče s dětmi.

„Celou 4,5 kilometru dlouhou trasou vede i naučná stezka Radegast,“ upozorňuje Karolina Ďatková z frenštátského turistického centra. Díky ní se návštěvníci dozvědí, že název Pustevny je odvozen od poustevníků, že i v Beskydech jsou jeskyně, avšak úplně jiné než třeba ty v Moravském krasu, nebo také proč je poutní kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti dřevěná, když ještě před sto lety byla z kamene.

Přesně na půli cesty se nachází symbol Radhoště – přes tři metry vysoká kamenná socha pohanského boha úrody a hojnosti. Zajímavostí je, že ze směru od Pusteven je socha Radegasta otočena k turistům zády, zatímco sousoší obou věrozvěstů na Radhošti je otočeno čelem na náznak přivítání příchozích.

„Opomenout nelze ani Velký Javorník. Se svojí nadmořskou výškou 918 metrů nad mořem je sice o zhruba 200 metrů níže položený než Radhošť, vyhlídka ze zánovní rozhledny na Lysou horu a Jeseníky s nejvyšším vrcholem Moravy však stojí za to,“ podotkla Ďatková.

Pro zdatné turisty se nabízí také možnost výstupu z Radhoště na Javorník přes sedlo Pindula.

Stezka Beskydské nebe vypráví i o Raškovi

Přírodu, historii i zábavu zahrnuje tříkilometrová naučná stezka Beskydské nebe, která vede lokalitou Horečky u Frenštátu pod Radhoštěm.

„Na celkem osmi zastávkách návštěvníci objevují nějaké zajímavosti o okolí. Prohlédnou si třeba areál pojmenovaný po držiteli olympijské zlaté medaile ve skoku na lyžích Jiřím Raškovi nebo se podívají na velice oblíbený bosý chodníček,“ říká Karolina Ďatková z frenštátského turistického centra.

Stezku je možné projít v libovolném směru, stejně tak zahájit prohlídku v kterékoli z osmi částí. „Ze všeho nejvíce však návštěvníky láká bezbariérový chodník Život v korunách stromů, visící až 16 metrů nad potokem Vlčák,“ podotýká Ďatková. Na lávce se lidé mohou navíc šestkrát zastavit a přiučit se životu ptáků v korunách stromů.

„Naučnou stezku Beskydské nebe jsme zde otevřeli teprve loni na podzim. Přístupná je celoročně od 8 do 17 hodin, v létě o hodinu déle,“ doplňuje mluvčí frenštátského kulturního střediska Marian Žárský. „Stezka Beskydské nebe získala v rámci soutěže Stavba roku Moravskoslezského kraje čestné uznání v kategorii Veřejné prostranství za rok 2015, získala i nominaci do soutěže o nejlepší turistické atraktivity DestinaCZE 2016,“ připomíná mluvčí frenštátské radnice Iva Vašendová ocenění, které stezka nedávno získala.


Zdroj:http://ostrava.idnes.cz/tipy-na-vylet-na-frenstatsku-beskydy-pustevny-velky-javornik-pbt-/ostrava-zpravy.aspx?c=A160715_2259926_ostrava-zpravy_woj