Obnova Libušína na jaře nezačne, jedna z firem se odvolala

Obnova Libušína na jaře nezačne, jedna z firem se odvolala

Publikováno: Út, 22.03.2016

Obnova vyhořelé národní památky Libušín na Pustevnách letos na jaře nezačne. Přestože práce mělo vedení Valašského muzea v přírodě (VMP) v Rožnově pod Radhoštěm už naplánované. Důvodem je odvolání jedné z pěti firem, které se o zakázku za zhruba 80 milionů korun ucházely.

Vedení muzea už přitom má domluvené dřevo, vyřízená veškerá povolení i zajištěné financování. Stačilo jen podepsat smlouvu.

Výběrové řízení ale musí pokračovat. Zahájení obnovy Libušína to může posunout o celý rok. Ředitel VMP Jindřich Ondruš měl vítěze veřejné soutěže ohlásit včera. „Stalo se však, že ve lhůtě, která je umožněná pro podávání námitek, jeden z uchazečů námitku skutečně podal. My ji musíme přijmout a rozhodnout o ní," posteskl si Valašskému deníku Ondruš.

Jak bývá podle jeho slov běžné, odvolání přišlo na poslední chvíli. „Od rozhodnutí o námitce běží nová lhůta, která nás ale v tuto chvíli s možným ukončením řízení dostává až do dubna. Už je nereálné, abychom vykáceli dřevo ze zimní těžby," netajil Ondruš.

Rozhodovala cena

Doplnil, že uchazeč, který námitkou vyjádřil nesouhlas s výsledkem soutěže, muzeu značně zkomplikoval situaci. Předepsaná kritéria byla přitom podle Ondruše jasná. „Byla nastavená tak, aby na základě jejich splnění bylo zřejmé, že vybraná firma dokáže Libušín udělat. Že má potřebný tým odborníků a podobně," řekl ředitel.

Firmy musely mimo jiné prokázat, že mají zkušenosti s obnovou národních památek, mají tým restaurátorů, tesařů se zkušenostmi s ruční prací a podobně. Všichni uchazeči to splnili.

„Jediným kritériem tedy potom byla cena, kdy jsme vybrali nejnižší nabídnutou," sdělil rozhodnutí Jindřich Ondruš. Přesto se jedna z firem odvolala.

Na jaře se stavět nebude

Pro vedení muzea to znamená jediné na jaře se stavět nebude. „Je nutné vyčkat dokončení výběrového řízení. A nikde není psáno, že se v nové lhůtě nemohou objevit další námitky," pokrčil rameny ředitel VMP.

Muzeum přitom k obnově Libušína potřebuje použít stromy z takzvané zimní těžby, která končí v březnu. „Musíme vypracovat nový harmonogram. Že bych nechal vykácet dřevo s rizikem, že se zkazí nebo shnije, to neudělám," řekl ředitel skanzenu.

Podle názoru zkušeného tesaře Pavla Sadila by však dřevo dramaticky rychle zkáze podlehnout nemělo. „Stromy pokácené v zimě lze nechat ležet na zemi až do jara. Pak je třeba je zbavit kůry a uložit takzvaně do vzduchu. V tom případě rok až dva vydrží, než začnou uhnívat," vysvětlil Sadil.

Dřevo na stavby je nejlepší těžit v lednu či únoru

Zkušení lesníci potvrzují, že na dřevěné stavby se vždy používalo dřevo ze zimní těžby. Spadá do období od 1. října do 31. března. „Zimní těžba, jak napovídá název, se provádí v zimě v období vegetačního klidu, kdy stromy spí. Dřevo je po letních přírůstech vyzrálé, navíc je v zimním období také přirozeně oproštěné od mízy. Nedochází tak k jeho velkému vysychání a prasklinám," přiblížil jednatel společnosti Městské lesy Rožnov Rostislav Polášek.

Připomněl, že ve starých lidových kalendářích z přelomu předminulého a minulého století lze najít řadu pranostik zmiňujících i to, zda je lépe těžit v zimě dřevo před úplňkem, či po něm. „Obecně se říkalo, že to má být nejpozději v období ledna a února. Před Vánoci to nedoporučovali, protože strom ještě nespal," uvedl Polášek.

Obnova Libušína v nedohlednu

Zda se nakonec stavba Libušína skutečně zpozdí o celý rok, není podle vedení Valašského muzea ještě definitivní. Podle Jindřicha Ondruše možná půjde už dříve zahájit přípravné práce, vše ale muzeum dohodne až po definitivním uzavření výběrového řízení.

Od rozsáhlého požáru, který zničil Libušín postavený podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, uplynuly na začátku března dva roky. Obnovit jej bude tři roky trvat. Relativně dlouhý termín je volený s ohledem na fakt, že jde o roubenou stavbu, kdy dřevo sedá, pracuje a je potřeba mu dát čas.

Zdroj: http://www.denik.cz/zlinsky-kraj/obnova-libusina-na-jare-nezacne-jedna-z-firem-se-odvolala-20160316-mmxt.html