Jaro na dědině ve Valašském muzeu v přírodě

Jaro na dědině ve Valašském muzeu v přírodě

Publikováno: Pá, 06.05.2016

Letošní program bude opět bohatý a jistě i něčím nový. Při své májové procházce se setkáte s hospodyní či hospodářem,  kteří vám rádi otevřou chalupy a vy budete moci přihlížet dříve běžným činnostem,  které se dnes již povětšinou z našich životů vytratily. 

Hned na začátku trasy můžete v Kolibě z  Černé hory  pozorovat baču při výrobě prvního ovčího sýra. O kousek dál, v pasekářské chalupě z Velkých Karlovic ochutnáte něco z tradiční kuchyně, například pohanková jídla. Jak se pohanka ještě nedávno zpracovávala pro kuchyňskou potřebu, uvidíte o kousek dál, v pohankovém mlýně.  Na stánisku z Rákošového ovce Valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat až po její spřádání na kolovratu.  Můžete si také sami vyzkoušet odstřeďovat mléko, následně stlouci a ochutnat voňavé máslo. Hospodyně budou šít, plést, gruntovat chalupu a sluníčko jistě pomůže při bělení prádla na louce.

V dalších chalupách a podsíňcích potkáte zručné řemeslníky, např. košíkáře, metláře či šindeláře a také se můžete přiučit, jak se správně nakuje kosa a jaká prospěšná bylinka roste v našem okolí. Své produkty a rady vám nabídnou včelaři z Českého svazu včelařů, výrobci přírodních mýdel Kačena, chovatelé koz z místní farmy Zerlina a další odborníci. Základem „života na dědině“ bylo vždy zemědělství a tak i na těch muzejních políčkách budou pracovat hospodáři s nepostradatelnými pomocníky, párem muzejních koní plemene Slezský norik. Kdo přijde včas, v kovárně uvidí jejich okutí.

Můžete se těšit na hravé vystoupení místního souboru Javořina, jejichž veselá muzika a věřme, že i krásné počasí, vás bude provázet po celý den.

Pořadem „Jaro na dědině“ je třeba připomenout, na co všechno museli staříčci a stařenky na jaře myslet a že staré valašské pořekadlo: „Modli sa, nemodli sa, z prázdnej míse nenajíš sa“,  je stále víc než pravdivé.

Jaro na dědině proběhne v sobotu 14. 5. 2016 v areálu Valašské dědiny od 9:00 do 17:00 hod.

Zdroj: www.vmp.cz