Frýdek≈Místek čeká pořádná dávka jazzu

Frýdek≈Místek čeká pořádná dávka jazzu

Publikováno: Po, 18.07.2016

Letošní Jazz ve městě přinese pestrou nabídku a hned první den festivalu i dvě krásné ženy a dva velké černošské hlasy. To jsou Melanie Scholtz a Tonya Graves, které vystoupí 22. července na nádvoří frýdeckého zámku.

Melanie Scholtz pochází z Kapského Města a je ztělesněním dokonalé harmonie vzácného člověka a mimořádného talentu. Už od dětství si dokázala získat nejen laickou veřejnost, ale okouzlila i uznávané hudebníky a kritiky.

Dnešní fanoušci Monkey Business to nejspíš ani nevědí, ale jejich ozdoba Tonya Graves začínala po svém příjezdu do Prahy před dvaceti lety jako bluesová zpěvačka. Programem Back to Blues a stejnojmennou deskou, která byla vydaná v loňském roce, se Tonya vrací ke své milované hudbě. Prostřednictvím písní autorů, kteří její zprvu posluchačskou a posléze i pěveckou cestu lemovali, vyznává poctu nejlepším, nejen bluesovým ikonám.

O den později v klubu Stolárna od 19 hodin zazní program THEODOROS klavíristky a skladatelky Beaty Hlavenkové, která je jednou z vůdčích osobností české jazzové a alternativní hudební scény. Je složen z dvanácti skladeb výjimečných kvalit, určených pouze pro klavír, ať již sólový nebo v několika vrstvách. Autorka, jež je sama sobě jedinou interpretkou, zde podle vlastních slov vychází z fascinace písní a z její jednoduchosti.

Hudební hospůdka U Arnošta hostí kvarteto Clarinet Factory, které patří už 20 let k unikátním formacím tuzemské hudební scény. Balancuje mezi soudobou i klasickou vážnou hudbou, jazzem, etnem, nebrání se ani průnikům se světem rocku. Sphere Trio, které tvoří tři polští hudebníci Ania Rybacka (zpěv), Marek Kadziela (kytara) a Kuba Dybzynski, nabízí zase svým posluchačům silný estetický a emocionální zážitek. Hudba tria je plná intimních emocí, jemné lyriky a osciluje mezi žánry, včetně jazzu, klasiky, folku i avantgardy.

O afterparty na Pavlači se postará Zdeněk Bína od 22.30. Coby multiinstrumentalista, skladatel a zpěvák se do širokého povědomí veřejnosti dostal především svým působením ve skupině -123minut v letech 1997 až 2009. V současné době zažívá návrat na hudební scénu vydáním dlouho očekávané desky Bird, výsostně osobním albu hudebně inspirovaném jazzem, soulem a blues.

U Černého kocoura 24. 7. od 17.00 vystoupí NOCZ, jehož název vznikl ze spojení mezinárodních kódů Norska a České republiky. Zvuk kapely je postaven na souhře a improvizačním umu trumpetisty Didrika Ingvaldsena a kapelníka Radima Hanouska, hrajícího na sopránsaxofon a barytonsaxofon. Hudba sdružení kombinuje současné jazzové trendy, volné plochy i freejazz. Důležité jsou prokomponované pasáže, ale i kolektivní improvizace, dynamické zlomy a celková energie.

Vstupné: permanentka na tři dny – 250 Kč, vstup v pátek 150 Kč, vstupné v sobotu do Klubu Stolárna 80 Kč, do Hudební hospůdky U Arnošta 100 Kč, vstup na afterparty na Pavlači zdarma, vstup do Klubu a galerie U Černého kocoura 80 Kč.

Vstupenky na festival jsou v prodeji ve všech pobočkách Beskydského informačního centra, v hale Polárka a on-line na www.kulturafm.cz.

Zdroj: www.frydekmistek.cz