Festival Janáčkovy Hukvaldy připomene nejen dílo Leoše Janáčka

Festival Janáčkovy Hukvaldy připomene nejen dílo Leoše Janáčka

Publikováno: Po, 26.06.2017

V rodišti Leoše Janáčka - Hukvaldech začal v pátek 23. června další ročník mezinárodního festivalu Janáčkovy Hukvaldy.  Právě jméno hudebního skladatele Leoše Janáčka je neodmyslitelně spojeno s jeho rodištěm a působištěm – obcí Hukvaldy, kde se tento jedinečný festival koná.

Devět festivalových koncertů se koná po tři víkendy v hukvaldské oboře, na hukvaldském hradě a v rychaltickém kostele. Mezi výrazné festivalové tváře letos patří Michaela Fukačová, Bernadetta Šuňavská, Hana Kotková, Kateřina Javůrková, Orbis Trio, Janáčkův komorní orchestr, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a celá řada dalších umělců.

Novinkou letošního ročníku je uvedení lidového muzikálu Kubo v lašském a těšínském nářečí v provedení České scény Těšínského divadla nebo uvedení barokní opery Antonia Vivaldiho souborem Ensemble Damian. Zvláštní pozornost Janáčkově tvorbě bude na festivalu prezentována dramatickým a tanečním oddělením Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Zaznějí jednak Janáčkovy texty, Janáčkovy úpravy lidových písní, ale návštěvníci festivalu také uvidí některé Janáčkovy taneční inspirace.

Hudební zážitky jsou umocněny procházkou zmiňované obory s volně se pasoucími stády daňků, prohlídkou hradu Hukvaldy a také možností navštívit rodný dům Leoše Janáčka a Muzeum Leoše Janáčka v Hukvaldech a poznáním, jak jeden z nejvýznamnějších umělců Beskyd žil a pracoval.

Festival potrvá až do 8. července. Program a vstupenky můžete získat ZDE.