Do Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic přijede celá česká dřevorubecká špička

Do Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic přijede celá  česká dřevorubecká špička

Publikováno: Po, 20.04.2015

I když je teprve polovina dubna pracovníci frenštátského kulturního střediska mají plné ruce práce s přípravou jedné z největších dřevorubeckých akcí, která se v roce 2015 v České republice uskuteční. Půjde o závod nejlepších sportovních dřevorubců: Finále Czech Series Stihl Timbersports. Tento prestižní závod je zařazen do jarní části série Timbersports a je součástí kvalifikace na Mistrovství ČR. Soutěžní klání, na které se sjede celá česká dřevorubecká špička, proběhne 7. června od 11 hodin v Amfiteátru na Horečkách. Už několik dní před tím se na Horečkách uskuteční největší dřevorubecký kemp sezony. Celou akci svou účastí podpoří vicemistr světa v
Timbersportu Martin Komárek.

Už v úterý 2. června obsadí chatky frenštátského autokempu nováčci, účastníci celorepublikového soustředění – dřevorubeckého kempu Timbersports. Každý den se budou přepravovat do Amfiteátru na Horečkách, kde budou trénovat náročné dřevorubecké techniky pod trenérským vedením vicemistra světa Martina Komárka a matadora dřevorubeckého sportu Carsona Bosworth a, který pro tuto příležitost přiletí ze Spojených států. Carson patří do top 10 US Series - nejlepších amerických závodníků. Údery dřevorubeckých seker a rachot motorových pil se budou Amfiteátrem na Horečkách rozléhat už několik dní před samotným závodem. Nejlepší čeští borci se utkají před frenštátským a trojanovickým publikem v celkem 6 soutěžních disciplínách, těmi jsou:

Stihl Stock Saw -řezání klasickou motorovou pilou,
Single Buck - přeřezávání klády ruční jednomužnou pilou,
Standing Chop - přesekávání stojícího kmene,
Underhand Chop - přesekávání ležícího kmene,
Hot Saw - řezání kotoučů dřeva z ležícího kmene motorovou pilou s extrémním výkonem,
Sprig Board - přesekávání stojícího kmene ve výšce z dopomocného prkna (za použití 2 prken).

Profesionální dřevorubecký sport není na Horečkách úplnou novinkou, poslední dva ročníky oblíbeného dřevařského festivalu Svátku dřeva, který se koná pravidelně první srpnovou sobotu, vždy zpestřila exhibice v Timbersportu a pokaždé měla obrovský úspěch. „Profesionálním dřevorubcům se u nás tak zalíbilo, že se Amfiteátr na Horečkách dostal do užšího výběru míst, kde by se mohl konat skutečně velký závod. No a máme ho tady.“ Konstatuje dramaturgyně Městského kulturního střediska Lenka Krestová. O tom, že sledovat profesionální dřevorubce, jak se činí na pódiu, je skutečně velká podívaná, svědčí také skutečnost, že Amfiteátr byl pokaždé zcela plný. Už v minulosti se po jednom z exhibičních vystoupení pořadatelům svěřil se svými pocity Jan Svoboda, tehdejší osminásobný mistr republiky v Timbersportu: „Atmosféra tady je úžasná, ti lidi jsou fakt skvělí, no a hlavně to prostředí je pro tenhle typ akce dokonalé.“ Jedna rozesmátá návštěvnice to nakonec završil a výrokem: „Do dneška se mi zdávalo jen o hasičích, ale po dnešku, jedině dřevorubci.“ Co dodat. Poznačte si v kalendáři termín 7. června 2015, bude to stát za to!

Zdroj: www.kulturafrenstat.cz