Devatenáctý ročník festivalu Souznění začíná již tento týden

Devatenáctý ročník festivalu Souznění začíná již tento týden

Publikováno: Út, 12.12.2017

Předvánoční mezinárodní festival vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění se uskuteční již tento týden ve dnech od 14. do 17. prosince 2017. Nebude chybět žánrová pestrost, přehlídka řemesel a tradičních zvyků, ochutnávka regionální gastronomie i příjemné melodie, navozující klid přicházejících Vánoc. Zavítají k nám talentovaná seskupení, muzikanti českého i evropského renomé – soubory z Rumunska, Ukrajiny, Polska a Slovenska. Hvězdou závěrečného Galakoncertu ve Frenštátě pod Radhoštěm bude Markéta Konvičková s kapelou.

V prostorách barokního kostela sv. Jana a Pavla v Místku ve čtvrtek 14. prosince od 18:00 vystoupí Baborák Ensemble – Radek Baborák (lesní roh), Martina Bačová (housle), Hana Baboráková (violoncello) a Aleš Bárta (varhany). Bude následovat Missa in C Gregora Röslera v podání Petry Rybnikářové (soprán), Silvie Pasnišinové (mezzosoprán), Pavola Cebáka (tenor), Martina Potomy (bas), Pěveckého sboru Ondráš z Nového Jičína se sbormistrem Petrem Lichnovským, chrámového sboru Cantores Domini z Místku pod vedením Jana Strakoše a Komorního orchestru při kostele sv. Jana a Pavla v Místku s dirigentem Lukášem Kozubíkem. Vstupné je v prodeji v Beskydském informačním centru ve Frýdku-Místku v hodnotě 150 Kč, zlevněné pro studenty a seniory za 90 Kč.

V pátek 15. prosince v sále restaurace Huťařství v Kunčicích pod Ondřejníkem od 18:00 vystoupí Komorní sbor Nyklband, Jitka Šuranská Trio a cimbálová muzika Konopjan. Vstupenky ve výši 100 Kč lze zakoupit na Obecním úřadě v Kunčicích p. O.

Sobota 16. prosince patří Vánočnímu jarmarku v Kozlovicích, kde bude už od 8:00 hod. v centru před Obecním úřadem na návštěvníky čekat pravá předvánoční atmosféra s bohatým programem. Na obchůzkách s koledou vystoupí Slezský soubor Heleny Salichové, A capella Mordent z Ukrajiny, Făgeţeana z Rumunska, Biołopotocanie z Polska, Gajdošská dvojka Beskyd ze Slovenska a místní umělci jako sbor Cantamus, Dechová hudba Kozlovice, Pěvecký sbor ZŠ Kozlovice, SLPT Valašský vojvoda, DFS Valášek a další. Program bude paralelně probíhat i v areálu Fojtství, kde zahraje Dechová hudba Kozlovice i festivaloví účinkující a v prostorách Valašského pivovaru vystoupí cimbálová muzika Konopjan. Odpoledne v 15:00 v kostele sv. Michaela a sv. Barbory uvidíte komponovaný pořad Čas vzácný přišel v podání Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna s průvodním slovem převora Prokopa Siostrzonka. Na závěr dne (od 18:30) se v obecním sále uskuteční Adventně vánoční pořad, kde se představí Valašský vojvoda, Valášek, sbor Cantamus, Slezský soubor Heleny Salichové a zmínění umělci z Ukrajiny, Rumunska či Polska. Slovem provází Markéta Kyštáková. Vstupné bude ve výši 100 Kč. Během večera bude ve spolupráci s ředitelkou Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenkou Tabachovou a firmou Ferrit předán finanční dar Pepíkovi Maliníkovi z Mniší na vybudování nájezdové rampy.

V neděli 17. prosince se v chrámu Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách uskuteční mše svatá, kterou celebruje farář Vladimír Schmidt. Vystoupí A capella Mordent z Ukrajiny.

Vzápětí se festivalové dění přesune do Frenštátu pod Radhoštěm, kde se do předvánoční atmosféry zahalí prostory místního kulturního domu. K vidění bude nejen řada frenštátských umělců a řemeslníků, ale i přehlídka chutné regionální a salašnické gastronomie. Můžete zhlédnout výrobu pleteného a háčkovaného oblečení, vyřezávání betlémů, fujar a píšťalek ze dřeva nebo navštívit foto koutek Davida Šrubaře a prohlédnout výstavu KDO POSTAVIL LIBUŠÍN – věnovanou 130. výročí založení Pohorské jednoty Radhošť, nejstaršího turistického spolku v českých zemích. Ve foyer kulturního domu zahrají a zazpívají soubory: Houslissimo, Komorní sbor Nyklband, Valašský soubor Sedmikvítek, pěvecký sbor Senzaband, pěvecký sbor Mateřídouška a RukyNaDudy zahrají pohádku „O bačovi, který falešně trúbil“.

Na Galakoncertě, který začne v 18:00, vystoupí mladá talentovaná zpěvačka a rodačka z Třince Markéta Konvičková se svou kapelou.

Ještě dříve se na pódiu objeví pěvecký sbor Senzaband, Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda, A capella Mordent z Ukrajiny, Făgeţeana z Rumunska a Biołopotocanie z Polska. Slovem provází Radek Erben.

Během Galakoncertu bude udělen titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje“. Ve spolupráci s ředitelkou Charity Frenštát pod Radhoštěm Lenkou Tabachovou a zástupcem firmy FERRIT bude předán finanční dar Pepíkovi Maliníkovi z Mniší na vybudování nájezdové rampy pro speciální vozíček.

V rámci doprovodného programu vystoupí zahraniční festivaloví hosté také v Ostravě a ve Frýdku-Místku. Ve čtvrtek 14. prosince to bude v Ostravě na Masarykově náměstí od 17:00 hod. soubor Făgeţeana z Rumunska a v pátek 15. prosince od 18:00 kapela Biołopotocanie z Polska. V pátek 15. prosince vystoupí ve Frýdku-Místku na náměstí Svobody od 16:00 hod. rumunský soubor Făgeţeana a v sobotu 16. prosince od 15:00 hod. Gajdošská dvojka Beskyd z Oravské Poľhory (SK).

Více o festivalu naleznete na webových stránkách www.souzneni-festival.cz či na sociálních sítích – http://www.facebook.com/souzneni a www.instagram.com/souzneni_festival.