Charitativní sportovní akce v oblasti Pusteven podpoří dárcovství kostní dřeně

Charitativní sportovní akce v oblasti Pusteven podpoří dárcovství kostní dřeně

Publikováno: Út, 11.10.2016

V neděli 16. října 2016 se rodiny s dětmi vydají na podzimní Výstup na Radegasta plný dobrodružství a sportovci na běžecký závod na 13 km. Svou účastí podpoří dobrou věc. Cílem organizátorů je totiž propagace a rozšíření českého registru dárců kostní dřeně, tedy oslovení nových dárců. Výtěžek z akce jde na nadaci Haimaom (na léčbu postižených leukémií).

Závod jednotlivců odstartuje v 10:00 na chatě Koksař v Trojanovicích. Turisté a rodiny s dětmi se mohou do akce zapojit od 9:00 do 12:00 u horní stanice lanovky. Na trase k soše Radegasta budou pro děti připraveny zábavné úkoly, slackline či lukostřelba. Všichni účastníci pak mohou k sestupu do zázemí chaty Koksař využít koloběžku za akční cenu. V 13:00 se účastníci dozvědí od hlavního organizátora akce, že vstup do registru má obrovský význam a může zachránit život.

V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí chorobami krvetvorby. Pro většinu nemocných vhodný dárce mezi příbuznými neexistuje a poslední nadějí pro těžce nemocného je cizí člověk, který se jako dobrovolník nechal zapsat do registru dárců kostní dřeně, a jehož transplantační znaky jsou zcela náhodně podobné HLA znakům pacienta. Bohužel pro každého čtvrtého pacienta se "jeho" dárce kostní dřeně nenajde, proto je tak nutné počet dobrovolníků v registru neustále zvyšovat! Více na webových stránkách českých registrů: www.kostnidren.cz, www.darujzivot.cz

Bližší informace o Radegastově výzvě pro kostní dřeň najdete na webových stránkách  www.radegastovavyzva.cz.