Zaujalo nás.... Tesaři přizvednou Libušín a vymění trámy. Skvost Beskyd se naklání

Libušín

Publikováno: St, 30.11.-1

Pracovníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm netrpělivě čekají na jaro. Sotva z radhošťského horského sedla Pustevny zmizí sníh, začne oprava chaty Libušín, architektonického skvostu architekta Dušana Jurkoviče.

Libušín se dočkal výraznější rekonstrukce před čtrnácti lety, drsné horské počasí však má na budovu výrazně negativní účinky. Výstavní dřevěnice z konce 19. století, jedna z nejznámějších beskydských staveb, se totiž naklání. "Na vině jsou zetlelé trámy. Celý objekt si mírně sedá, proto je oprava opravdu nutná," řekl Milan Gesierich, technický náměstek Valašského muzea, které Libušín vlastní.

Původní dokumentace není k dispozici

V unikátní valašské jídelně vymalované kresbami podle návrhu Mikoláše Alše dokonce strop podepírají dvě dřevěné stojky. Po natření vypadají, jako by odjakživa byly součástí historické jídelny. Turistům nebezpečí nehrozí. Shodují se na tom statik, vlastník i provozovatel Libušína. "Díky podepření je konstrukce bezpečná. Problém je v tom, že trámy leží přímo na základech, a když zaprší, tak vinou vody dřevo zahnívá," řekl statik Josef Pacula.

Dodal, že při vzniku musela konstrukce objektu udělat ústupky uměleckému vyznění stavby. "Navíc k Libušínu schází původní stavební dokumentace. Prý leží někde v Bratislavě, Jurkovič byl Slovák, tak by bylo vhodné, kdyby byla zapůjčena nebo zkopírována. Pak bychom o stavbě věděli mnohem více," přeje si Pacula.

Milion korun poskytlo ministerstvo kultury

Část budovy se nyní při opravě mírně přizvedne a tesaři vymění vadné trámy. "Začneme hned, jak se zlepší počasí. Předpokládáme někdy v dubnu, možná v květnu. Jak dlouho oprava potrvá, zatím přesně nevíme, ale určitě bude snahou, aby byla rychlá," řekl Gesierich z Valašského muzea. Potřebný zhruba milion korun už má muzeum k dispozici. Poskytlo ho ministerstvo kultury z fondu na řešení havarijních stavů národních kulturních památek. Jakmile Libušín obsadí řemeslníci, turisté oželí část dřevěnice. Uzavřena bude zdobná jídelna. "Druhá jídelna ale zůstane v provozu. Lidé se nemusejí obávat," uvedl provozovatel restaurace Vít Pavel.

Pustevny bez Libušína? Nelze

Po dotazu, jestli budova není v současnosti nebezpečná, se jen pousmál. "To v žádném případě. Vždyť kdybychom závady nenahlásili, nikdo by si jich určitě nevšiml," řekl Pavel. Provozovatel zároveň využije mimořádné situace pro malování a sanitární práce, které stejně dělá dvakrát ročně. Pro turisty jsou Libušín se sousední Maměnkou téměř posvátné stavby. "Libušín opravdu patří mezi symboly Pusteven, zaslouží si mimořádnou pozornost a péči," potvrdil čestný předseda Pohorské jednoty Radhošť Jan Šrubař.

Převzato z www.idnes.cz