Zamilujte si beskydské léto u vody s návštěvnickou kartou

Zamilujte si beskydské léto u vody s návštěvnickou kartou

Publikováno: Út, 21.07.2015

Léto je období příběhů a zážitků z dovolených, na které vzpomínáme celý život. Do letošního alba si můžete přidat fantastické zážitky z Beskyd. Po výletě, návštěvě památek, kulturních akcí nebo ochutnávce gastronomických specialit je tu pro vás báječné osvěžení v bazénech i přírodních koupalištích.

Bezstarostné letní dny jsou protkané dobrodružstvím, kdy přestaneme vnímat čas. Právě Beskydy jsou pro tyto krásné okamžiky jako stvořené. Abyste mohli po celý rok využívat přes 100 návštěvnických výhod, stačí si pořídit Beskydy Card.

Návštěvnickou kartu získáte zcela zdarma při pobytu v některém ze 42 partnerských ubytovacích zařízení. Volně se dá zakoupit na webu eshop.beskydycard.cz nebo ve vybraných informačních centrech. Podrobné informace o návštěvnické kartě najdete na www.beskydycard.cz nebo na www.beskydyportal.cz.

Beskydy připravují pro turisty stále něco nového

Vydejte se po mnoha turistických trasách za úžasnými výhledy z Lysé hory, Ondřejníku a okolních kopců. Mezi nejkrásnější vrcholy patří také Radhošť s kostelíkem Cyrila a Metoděje i nedalekou sochou boha Radegasta. Nahoru na Pustevny se dá dojet lanovkou, která vás doveze přímo k tradičním dřevěným stavbám Dušana Jurkoviče.

Rádi jezdíte na kole, ale zdejší kraj tolik neznáte? Nechte se provést! Sun Outdoor na Bílé pořádá během letní sezóny túry na horském kole s průvodcem. Dokonce si můžete vybrat z několika stupňů obtížnosti – od začátečníků až po experta.

Na ideální dovolené se z velké části podílí také kvalitní ubytování. Beskydy nabízejí řadu horských hotelů se širokou nabídkou wellness služeb, aktivitami pro děti i krajovými restauracemi.

V průběhu prázdnin si nenechte ujít folklorní slavnosti a velké množství kulturních akcí, kde se vám určitě podaří ochutnat některou z místních specialit v exkluzivní kvalitě – medový dort Marlenka z Frýdku-Místku, voňavé štramberské uši nebo typické valašské frgály. Stále oblíbenější turistickou atraktivitou je Pivní stezka pod Beskydami, která spojuje 13 minipivovarů s ochutnávkou až 100 druhů jedinečného piva.

Dovolená v Beskydech stojí za to v každém počasí

Po celodenním chození či ježdění si každý správný turista dopřeje chvíli příjemného odpočinku na sluníčku. Až budete projíždět malebným městem Příborem, určitě se zastavte na místním koupališti Ricco. Pro duševní pohodu by vám takové osvěžení jistě doporučil i zdejší rodák Sigmund Freud. Kromě koupání se tu dá vyzkoušet řada sportů, zábavných atrakcí a funguje tu i letní kino. Součástí koupaliště je autokemp s novými dřevěnými chatkami.

Letní počasí však bývá někdy nestálé a může pobyt nepříjemně narušit. V Beskydech nemusíte mít obavy, v případě nepříznivého počasí se dají využít možnosti aquaparků a vnitřních bazénů. Dobrou alternativou je například krytý bazén aquaparku Olešná. Můžete tu vyzkoušet spoustu atrakcí, zajít si do saunového světa nebo si dát něco dobrého v restauraci u vody.

Návštěvníci často jezdí do Beskyd za nerušeným odpočinkem a kvalitními wellness službami. Špičkou mezi takovými místy, navíc uprostřed čisté přírody, je horský hotel Čeladenka. Můžete v něm navštívit voňavé Lesní lázně a užít si chvíli jenom pro sebe v některé z perličkových koupelí. K dalšímu rozmazlování slouží infrasauna, Kneippův chodník, vířivka a vodoléčba. Také si můžete vybrat ze široké nabídky klasických i speciálních masáží.

Vzácná čistota přírody

Pokud nejste příznivci upravované vody bazénů, určitě vám udělá radost stoprocentně přírodní koupání v Biotopu Prostřední Bečva. Koupaliště s brouzdalištěm se čistí samo díky přečerpávání a důmyslné skladbě vodních rostlin. Bonusem takového koupání je možnost pozorovat pestrý svět vodních živočichů.

Půvabná přírodní zákoutí potěší vaše oko na Skalické Morávce. Tento úsek beskydské řeky Morávky je díky minimálnímu zásahu člověka opravdovým unikátem, a proto byl vyhlášený Národní přírodní památkou. Můžete tu spatřit bohatou krásu šumících peřejí a čistých tůní. V zurčící řece se můžete brouzdat nebo třeba jen v klidu posedět na břehu a poslouchat.

Neméně zajímavá je řeka Ostravice, která tvoří přirozenou hranici mezi Moravou a Slezskem. Na horním toku řeky Ostravice ve stejnojmenné vesničce se nachází nejpřitažlivější úsek zvaný Koryto řeky Ostravice, kterému se říká Ostravické peřeje. I tato přírodní památka nabízí v horkých dnech příjemné osvěžení.

Za sportem, rybařením i cyklistikou na beskydské přehrady

Není nad volnost pohybu. Dobří plavci, kterým běžné bazény nestačí, si v turistické oblasti Beskydy-Valašsko vychutnají plavání na rozlehlé vodní hladině přehrad. Vodní sporty, rybaření a koupání si užijete na Žermanické přehradě. Ta se stala díky možnostem kempování a restauracím velmi oblíbenou rekreační oblastí.

Co takhle udělat si romantickou projížďku na loďce nebo šlapadle? Nejlepší atmosféru, ozvláštněnou krásným výhledem na okolní vrcholy Beskyd, bude mít tento malý výlet na přehradě v Bašce. Vodní nádrž se zajímavým ostrůvkem uprostřed slouží také ke koupání a v jejím okolí se dá stanovat.

Přehrady s pitnou vodou představují v létě ráj pro cyklisty. Umožňují totiž rozmanité cestování na kole v nádherném prostředí po trasách bez aut. Vodní nádrže Morávka a Šance jsou skvělým výchozím místem pro poznávání beskydských horských okruhů. Vypravit se můžete také na hřebenové přejezdy nebo do okolních měst.

Olešná je centrem zábavy a rodinné pohody

Na přehradě Olešná u Frýdku-Místku to v horkých měsících žije, protože má zkrátka všechno, co je k pravému letnímu pobytu potřeba. Autokemp, dětské hřiště a promenáda s restauracemi tvoří dohromady vyhledávané místo prázdninové rekreace.

Vodní radovánky pro celou rodinu nabízí dobře vybavený venkovní aquapark. Ideální ubytování s rozhledem na Beskydy i Palkovické hůrky najdete v hotelu Terasa přímo u vodní nádrže. Odsud to budete mít blízko k hlavním turistickým cílům i do hor. Po obvodu přehrady vede asfaltová cyklostezka, kterou hojně využívají in-line bruslaři. Po trase se můžete také volně procházet nebo si půjčit velmi oblíbené šlapací auto, brusle či koloběžku.

Letní Beskydy jsou klidné i rušné - podle toho, jak si představujete ideální dovolenou. Jedno je ale společné – zdejší prostředí vás příjemně naladí na prázdninovou vlnu. Tak se nechte překvapit fantastickými zážitky!

Zdroj: www.idnes.cz