XV. Setkání cimbálových muzik Valašského království

XV. Setkání cimbálových muzik Valašského království

Publikováno: Čt, 15.05.2014

Pořadatelé hudebního folklorního festivalu „Setkání cimbálových muzik Valašského království“ Vás srdečně zvou na 15. jubilejní festival, který se koná 23. a 24.5.2014 ve Frenštátě p.R.

Festival zaujme nejen tradičními, ale nově i netradičními pořady.

V pátek 23. května 2014 dáváme prostor zejména dětským muzikám z Polska, Slovenska, Valašska a Těšínského Slezska, ale i dětským skupinám našeho města, které by se velmi rády chtěly pochlubit svou celoroční práci a svými uměleckými pokroky před diváky.

Určitě překvapením bude vystoupení desetičlenného zahraničního orchestru Taraful Lioara Oradea z Rumunska svým nevšedním obsazením a pro naše diváky velmi objevným repertoárem, stejně tak zaujme i goralska kapela Ochodzita z Polska svým osobitým přednesem a tradičním repertoárem.

Velmi zaujme mladou, ale i starší generaci, pořad „Od folkloru k World Musik“, kde účinkuje známa Frenštátská cimbálová muzika Radegast, kterou znají nejen u nás, ale dokonce i diváci slovenské televize, velmi populární slovenská Word music skupina Banda, jejichž dynamická, pestrá interpretačně působivá muzika jistě nadchne nejen mladší, ale i starší generaci, dále velmi populární, oblíbený a žádaný Tomáš Kočko s orchestrem. Obsazení účinkujících v tomto pořadu slibuje velmi pěkný poslech i emotivní zážitky, na které se může těšit mladší i starší generace.

Své zážitky mohou diváci ještě umocnit návštěvou restaurace Radegastovna Za vodou, kde si hosté mohou zazpívat a poslechnout FCM Radegast a stejně tak i v restauraci Přerov jistě zaujme i rázovitá zahraniční kapela Ochodzita z Polska.

V sobotu 24. května 2014 jsme připravili pro milovníky dechové hudby ranní Budíček dechové hudby Javořinka na náměstí, kde se zároveň představí dokonce čtyři orchestry Základní umělecké školy našeho města. Samozřejmě po slavnostním zahájení zaujme první z hlavních programů – vystoupení Brněnského rozhlasového orchestru a jeho sólistů, kde náš festival pozdraví svým sólovým vystoupením nástupkyně současné valašské královny Jarmily Šulákové zpěvačka Klára Obručová.

Dostanou zde tradičně i prostor vítězové 20. ročníku dětské celostátní soutěže ZPĚVÁČEK z Velkých Losin a milovníky folkloru zaujme i samotné vystoupení orchestru a dívčího pěveckého sboru.

V pořadu „Vzácné setkání“ vzpomeneme kromě sběratelů lidových písní Arnošta Kubeši a Františka Bayera zejména blízkého spolupracovníka Leoše Janáčka, frenštátského rodáka Jana Nepomuka Poláška, jehož 58 leté výročí úmrtí jsme v dubnu letošního roku vzpomínali.

V tradičním pořadu „Hrají vám muziky Vyšehradské čtyřky“ se vám představí lidové muziky z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky, které svou pestrostí zaujmou i náročné diváky a divák bude mít možnost porovnat tradiční rázovité goralské muziky Karpatského oblouku s projevy valašských muzik a lidové hudby z Maďarska.

Cimbálová muzika Kašava připravila pro naše diváky velmi zajímavý pořad „Zahraj ta ně, zahraj“, ve kterém nám představí osobností a dosud nám neznámé i známé lidové písně jižního Valašska , které jistě řadu diváků velmi zaujmou.

Diváci se mohou těšit i na sólové vystoupení houslisty Markéty Janouškové společně s hercem Filipem Cílem a velmi zajímavém netradičním, možná i překvapivém vystoupení dvou sólistů Baletu v živých loutek.

Hudební folklorní festival zakončí ve Frenštátě p.R. velmi známý a populární orchestr Vojenského uměleckého souboru Ondráš z Brna se svými sólisty, který vždy svým vystoupením zaujme a nadchne diváky a bude důstojnou tečkou závěru 15. ročníku našeho populárního hudebního festivalu.

S radostí bychom uvítali Vaši přítomnost na tomto festivalu, kterou nejen potěšíte sami sebe, ale i pořadatelé a účinkující.

Podrobný program naleznete ZDE.

Zdroj: Radomír Golas, ředitel hudebního festivalu