Výstup na Mount Everest 2015

Výstup na Mount Everest 2015

Publikováno: Čt, 01.10.2015

Kdo si chce vyšlápnout na Mount Everest, je o víkendu srdečně zván do Kopřivnice. Právě zde totiž v sobotu 3. října odstartuje dvoudenní akce, jejíž účastníci se budou pokoušet zdolat převýšení 8 848 metrů opakovanými výstupy po sjezdovce na Červeném kameni.

Na kopřivnický Everest se poprvé stoupalo již v roce 1992, kdy s nápadem na uspořádání přišel místní lyžařský oddíl. Akce si brzy získala velkou oblibu nejen pro možnost sáhnout si na dno fyzických sil, ale zejména pro svou neopakovatelnou atmosféru. Také z toho důvodu kopřivnický dům dětí a mládeže v roce 2011 na tradici výstupů po osmileté pauze navázal a rozhodl se v ní pokračovat. „Červený kámen je jednou z kopřivnických dominant a naší snahou je přitáhnout na jeho vrchol co největší počet lidí. Při loňském ročníku přišlo několik Kopřivničanů, kteří se z Červeného kamene podívali na své město úplně poprvé,“ uvedla hlavní pořadatelka Jana Hanzelková (mob. 604 420 745).

Stejně jako v předchozích letech se mohou zájemci registrovat v kategoriích sólolezců, duolezců nebo družstev, která budou u dospělých maximálně šestičlenná, u dětí desetičlenná. Na sjezdovce měřící 821 metrů našlapou úspěšní sólolezci zhruba 55 kilometrů a na vrchol vyjdou celkem devětatřicetkrát. Noční výstupy budou z bezpečnostních důvodů o čtvrtinu zkráceny. Organizátoři mají připraveny ceny v celkové hodnotě 10 tisíc korun a odměnu slibují každému bez ohledu na počet výstupů. Pro aktivní účastníky i fandící diváky budou navíc připraveny doprovodné akce jako soutěž o zdatného šerpu, lanové aktivity, discgolf, grilování a hudba k poslechu i tanci.
 
Startuje se v sobotu 3. října v 10 hodin u lyžařské chaty pod Červeným kamenem, přičemž prezentace účastníků začíná již o dvě hodiny dříve. Předpokládaný konec akce je naplánován na 15. hodinu následujícího dne.