Ve Valašském muzeu v přírodě odhalí pomník Jarmily Šulákové

Ve Valašském muzeu v přírodě odhalí pomník Jarmily Šulákové

Publikováno: Út, 17.10.2017

V pátek 27. října 2017 odhalí na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm pomník vynikající moravské folklórní zpěvačky Jarmily Šulákové.

Mimořádná interpretka valašských lidových písní zemřela v únoru letošního roku a město Vsetín společně s Valašským muzeem v Rožnově  p. R. odhalí její pomník na Valašském Slavíně v Dřevěném městečku v 15.00 hodin.

Valašský Slavín je místem připomenutí a uctění života a díla významných osobností východní Moravy, které se zasloužily o rozkvět a povznesení Moravského Valašska. Cílem Valašského muzea v přírodě je touto cestou uvést jejich práci do povědomí široké veřejnosti. Valašský Slavín navazuje na tradici uctívání památky zasloužilých osobností založenou v roce 1970 formou hřbitova, který se nachází v bezprostřední blízkosti kostela sv. Anny v areálu Dřevěného městečka. Dnes je Valašský Slavín čestným pohřebištěm, ale má také svou knižní podobu – tzv. „Knihu paměti kraje".

Mezi významnými osobnostmi tak na Valašském Slavíně najdete například skokana na lyžích Jiřího Rašku, hudebníka Jana Rokytu, olympijského vítěze Emila Zátopka, malíře Františka Podešvu a další.