Ve Štramberku mají druhou nejhlubší rozsedlinovou jeskyni v ČR

Ve Štramberku mají druhou nejhlubší rozsedlinovou jeskyni v ČR

Publikováno: Pá, 22.11.2013

Při kopání základů pro chatu Dr. Hrstky byla v roce 1924 objevena rozsedlinová jeskyně o průlezné hloubce přes 50 m. Jeskyně byla pojmenována podle povídkáře a národního buditele Dr. Františka Slámy, který ve svých povídkách a románech často zmiňoval podzemní prostory pod štramberským hradem.

Ke konci tohoto roku zde byly dělány průzkumy a jeskyně byla nově zaměřena a zmapována. Její hloubka je 51,2 m a činí z ní druhou nejhlubší rozsedlinovou jeskyni v ČR. Prvenství drží Kněhyňská jeskyně s hloubkou 57,5 m.

Jeskyně je otevřena volně k nahlédnutí vždy v otevírací době Štramberské Trúby a vchod do ní najdete pod chatou Dr.Hrstky vedle Dřevjanky na hradbách.

Jeskyně není vhodná pro exkurze nespeleologů, je totiž velice náročná a nebezpečná. Náročný je zejména velice úzký vstupní prostor, který je v případě nehody nebo selhání člověka velice těžko zdolatelný. Z těchto a ještě z dalších důvodů lze jeskyni objevovat pouze na vlastní nebezpečí a vlastní zodpovědnost, samozřejmě za předpokladu dodržování bezpečnostních předpisů pro činnost v jeskyních. Chata Dr. Hrstky vám poskytne maximální součinnost a zázemí pro vaši expedici, po osobní domluvě i zkušené průvodce pro skupinku.