Valašské muzeum v přírodě má novou expozici

Valašské muzeum v přírodě má novou expozici

Publikováno: Po, 12.12.2016

V prosinci se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm otevřela nová stálá expozice o tradičním odívání na Valašsku. Prostřednictvím vystavených exponátů nabídne expozice jedinečnou možnost seznámit se s různorodostí a krásou textilií a součástek tradičního i civilního oděvu užívaných našimi předky při různých příležitostech v období přibližně od konce 18. století do poloviny 20. století.

Jedná se o nevšední počin nejen na půdě Valašského muzea v přírodě, ale také v rámci podobných aktivit všech muzeí v České republice. Cílem expozice je seznámit zájemce z laického i odborného prostředí s historickým vývojem a vlivy formujícími podobu tradičního oděvu užívaného na Valašsku v časovém úseku od doby prvních známých historických pramenů do období poloviny 20. století. Proměny vzhledu oděvních součástek i celků jsou zde prezentovány především prostřednictvím originálních trojrozměrných a dvojrozměrných předmětů pocházejících ze sbírkových fondů Valašského muzea v přírodě a také jejich rekonstrukcemi, kopiemi či reprodukcemi.

Exponáty jsou jednotlivě instalovány ve vitrínách, ale také v dioramatech, jež vás zavedou do konkrétních životních situací a scén, které podstatně ovlivnily charakter užitého ošacení pro danou příležitost. Závěrečná část expozice nabízí jedinečnou možnost nahlédnout do studijního depozitáře, v němž je na vybraných sbírkových předmětech prezentována různorodost tradičního oděvu z Valašska.

Expozici naleznete v 1. patře vstupní budovy Sušák a bude otevřena dle aktuální otevírací doby muzea.