V sobotu začaly Vánoce v Kozlovicích

Publikováno: Po, 17.12.2012

Program třetího festivalového dne se odehrával na vícero místech, přičemž mnozí účinkující vystoupili v sále Obecního úřadu Kozlovice, na venkovním pódiu před úřadem i v kostele. Týkalo se to například souboru Tonacujc z Jerevanu, který se zaměřil na prezentaci dávných arménských zvyků a tradic. „Velmi se mi líbilo, že festival přispívá k udržování starých tradic. V dobrém slova smyslu to vypadalo, jakoby se v Kozlovicích zastavil čas, což bylo velmi krásné," uvedla na adresu Souznění Hasmik Bagramjan, vedoucí jerevanského souboru.

Uznání přítomných si vysloužil také Karen Hakobyan, který hrál na starodávné arménské nástroje, z nichž například pku má kořeny už v pátém století. Nutno zdůraznit, že Hakobyan si tyto dřevěné lidové instrumenty sám vyrábí a v tomto oboru patří mezi celosvětově respektované mistry.

Z pod Babí hory a Pilska, nejvyšších vrcholů slovenských Beskyd, přijeli na mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel soubor Omladina s Betlehemci ze Zubrohlavy a Ľudová hudba Bjelakovci s gajdošem Ľubo Lusconěm ze Sihelneho.

„Do našeho pásma jsme zařadili původní goralské koledy, které se zpívají během Vánoc. Naše skladby charakterizují právě archaické gajdy Ľuba Lusconě, což jim dodává syrový zvuk a zároveň toto tvrdé vyznění evokuje těžký život našeho lidu z pod Babí hory a Pilska," objasnil Roman Bjelak, primáš ĽH Bjelakovci.

Další hudební dárky nadělovali nejlepší Zpěváčci 2012 (zlatý Patrik Havlík ze Starého Podvorova, stříbrná Sára Kokešová z Kozlovic a bronzový Tomáš Harvánek z Břeclavi), Folklorní studio Buchlovice s mužským pěveckým sborem a cimbálovou muzikou Rubáš s primášem Vítězslavem Preclíkem, Dechová hudba Kozlovice, Dětský folklorní soubor a cimbálová muzika Valášek s primáškou Gabkou Petrovou, Lidová konzervatoř a Múzická škola Ostrava-Mariánské Hory s kapelou Teamate, Sbor při ZŠ Kozlovice, Slavík Moravia Kozlovice, Soubor lidových písní a tanců Valašský vojvoda a SPV Kozlovice.

V kamenné pivnici v areálu Fojtství navíc rozdávala hudební radost cimbálová muzika Konopjan s primášem Honzou Šošolou a zpěvačkou Alicí Svobodovou.

Pečlivou práci předváděli lidoví tvůrci (ruční malování baněk, výroba šperků, řezbář, kovář atd.) a přítomní si mohli pochutnat jak na regionální, tak na zahraniční gastronomii. Přímo na místě například připravoval pravé slovenské brynzové halušky a korbáčiky Ivan Matis z Oravské Poľhory. „Zatímco dnes se už obvykle korbáčiky vyrábí pomocí strojů, tak my stále volíme klasickou formu, to znamená, že korbáčíky taháme ručně," zdůraznil Ivan Matis.

„Velmi se mi tato jedinečná akce líbí. Potkávám zde samé uctivé lidi. Klobouk dolů před všemi, kdo se na organizaci tohoto festivalu podílí," doplnil.

Osvědčené příběhy napsala i Divadelní společnost, která představila své stále žádané výstupy, a to Příjezd Tří králů a Živý Betlém. Hlavně u živého betléma následně panovala zcela neopakovatelná nálada, kde se spontánně zastavovali vzájemně neznámí lidé, včetně účinkujících ze Slovenska, a společně si zde zazpívali vánoční píseň.

Zároveň v Obecné škole v areálu Fojtství probíhal Den otevřených dveří a ve Valašském pivovaru filmová projekce.

Svou desátou účast si na festivalu Souznění připsala také Eva Kvapilová, která v Kozlovicích bydlí už dvacet let. „Myslím si, že v podstatě každý ročník je jiný, jsou tady jiné soubory. Nicméně hlavní je, že akce stále splňuje svůj účel, a to, že se všichni společně vánočně naladíme," popsala zcela výstižně sbormistryně a učitelka z místní základní školy.

Souznění Kozlovice

Souznění Kozlovice2

Souznění Kozlovice1