V Kopřivnici se otevře nové muzeum Oldtimer

V Kopřivnici se otevře nové muzeum Oldtimer

Publikováno: St, 30.11.-1

Soukromé muzeum motoristických veteránů otevře své brány poprvé 20. června a jeho majitel Jaroslav Šerý tak na poslední chvíli splní svůj slib. „Na dveřích mám napsáno, že otevřeme během jara. Jednadvacátého června začíná léto, takže to, co jsem napsal, chci dodržet. Nechci to už přepisovat. Papír je drahý,“ žertuje Šerý, i když přiznává, že do otevření jej čeká ještě velký kus práce.

Valná část budoucích exponátů je už v prostorách nového muzea na ulici Štefánikově ’ustájena’ nyní, ale až do otevření budou přibývat další a je třeba také dořešit jejich konečné ustavení, doplnění popisků, dekorací a podobně.

„Je tady ještě hodně práce a chce to hlavně čas, který do toho člověk musí investovat,“ říká Jaroslav Šerý, který je v této fázi příprav na většinu věcí sám.

Když se muzeum otevře, měli by v něm návštěvníci najít čtyřicet až padesát motoristických exponátů, kromě automobilů také motocykly nebo skútry. Jejich počet se bude průběžně měnit a bude docházet také k obměně vystavených exponátů. Nejstarší vystavené auto je z roku 1913, nejnovější vozy pocházejí z osmdesátých let minulého století. Záměrem majitele muzea totiž není ukazovat jen opravdové motoristické pradědečky. „Cítím to tak, že Indian z roku 1927 není motorka mého mládí, ale pionýr nebo skútr, na kterém jsem jako kluk jezdil, ano. K takovým kouskům má člověk samozřejmě úplně jiný, nostalgický vztah. Totéž se bude týkat aut, takže určitě by se tady mohla objevit historická Škoda Octavia a podobné vozy,“ doplnil Šerý. Ten podle svých slov nemá ve sbírce žádného osobního favorita a předpokládá, že i vkus návštěvníků bude velmi různorodý. „Pro někoho je nejzajímavější tatra, pro někoho jiného zase MG,“ říká majitel muzea.

Protože sbírka automobilových veteránů stojí v Kopřivnici, bude obsahovat i několik tatrovek, bude jich však výrazná menšina. „Nechci Tatru opomenout, ale koho zajímá, určitě navštíví její muzeum, které má krásné vozy. My budeme nabízet něco jiného,“ uvedl Jaroslav Šerý.

Podle něj si obě automobilová muzea nekonkurují, naopak si budou vzájemně prospěšná.

Dá se totiž předpokládat, že nadšenci do automobilové historie při návštěvě Kopřivnice zavítají do obou muzeí. V tom, jehož otevření se teprve chystá, je kromě samotných automobilů čeká například i renovovaný a plně funkční motor z Tatry T 613, který budou moci vidět v chodu, a expozici budou doplňovat také nemotoristické exponáty. „Znám řadu lidí, kteří sbírají různé zajímavé věci, a chci jim dát prostor tady své věci představit veřejnosti. Mohou se tady objevit výstavy krabiček od sirek, stejně jako starých rádií a mnoha dalších věcí,“ říká Jaroslav Šerý. Jeho muzeum by mělo být z počátku otevřeno denně od desíti do sedmnácti hodin. V zimním období pak bude provozní doba zřejmě omezená. „Budeme se učit za pochodu. Nikdy jsem muzeum neprovozoval, jen jsem se inspiroval tím, co jsme viděl jinde. Když nastanou nějaké chyby, tak je odstraníme,“ říká budoucí provozovatel soukromého muzea. Podle Šerého slov je vybudování muzea čistě koníčkem a nevýdělečnou aktivitou. „Dělám to, protože mě to baví, ne proto, že bych si myslel, že na tom můžu vydělat. Kdyby každý v Kopřivnici udělal něco podobného pro svého koníčka, tak by to město bylo hodně zajímavé,“ myslí si Jaroslav Šerý.

Zdroj: www.lasska-brana.cz, www.koprivnice.cz