V Kopřivnici budou opět zdolávat Everest

V Kopřivnici budou opět zdolávat Everest

Publikováno: Čt, 02.10.2014

Kdo si chce zkusit vystoupat na nejvyšší horu světa, je o víkendu srdečně zván do Kopřivnice. Právě zde totiž v sobotu 4. října odstartuje Výstup na Mount Everest. Jedná se o dvoudenní akci, jejíž účastníci se pokusí zdolat převýšení 8 848 metrů opakovanými výstupy po sjezdovce na Červeném kameni.

Na kopřivnický Everest se poprvé stoupalo již v roce 1992, kdy s nápadem na uspořádání přišel místní lyžařský oddíl. Akce si brzy získala velkou oblibu nejen pro možnost sáhnout si na dno fyzických sil, ale zejména pro svou neopakovatelnou atmosféru. Také z toho důvodu kopřivnický dům dětí a mládeže v roce 2011 na tradici výstupů po osmileté pauze navázal a rozhodl se v ní pokračovat. Zatímco v prvním ročníku žádný z účastníků v kategorii sólolezec Everestu nedosáhl, následující rok už byli přemožitelé himalájské hory čtyři. Stejný počet úspěšných sólolezců zaznamenal i loňský ročník, kdy byl vrchol zdolán v neuvěřitelném čase necelých 10 hodin.

Také letos se mohou zájemci registrovat v kategoriích sólolezců, duolezců nebo družstev, která budou u dospělých maximálně šestičlenná, u dětí desetičlenná. Na sjezdovce měřící 821 metrů našlapou úspěšní sólolezci zhruba 55 kilometrů a na vrchol vyjdou celkem devětatřicetkrát. Noční výstupy budou z bezpečnostních důvodů o čtvrtinu zkráceny. „Červený kámen je jednou z kopřivnických dominant a naší snahou je přitáhnout na jeho vrchol co největší počet lidí. Při loňském ročníku přišlo několik Kopřivničanů, kteří se z Červeného kamene podívali na své město úplně poprvé,“ uvedla hlavní pořadatelka Jana Hanzelková s tím, že odměněn bude každý lezec bez rozdílu počtu výstupů. Pro aktivní účastníky víkendového výstupu i fandící diváky bude připraven také doprovodný program se soutěžemi, lanovými aktivitami, discgolfem, grilováním a posezením u hudby.

Zdroj: Ing. Mgr. Lucie Petříčková