Turistům i hoteliérům v Beskydech pomáhá nový rezervační systém

Turistům i hoteliérům v Beskydech pomáhá nový rezervační systém

Publikováno: Čt, 02.12.2021

Nový systém on-line rezervace hotelového ubytování rozběhli v Beskydech. Destinační management turistické oblasti Beskydy se tak snaží v začínající zimní sezóně pomoci jak turistům, tak hoteliérům, které letos před Vánoci znovu trápí koronavirová nejistota. „Nový rezervační systém funguje pro ubytovatele zdarma. Z realizovaných rezervací hoteliéři neplatí nikomu žádnou provizi. Ta bývá u běžných rezervačních portálů od 20 až do 30 procent z ceny ubytování,“ uvedla ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko Monika Konvičná.

Turisté podle ní těží z toho, že získají přehled i o takových kapacitách v Beskydech, které do placených ubytovacích portálů třeba právě z ekonomických důvodů nevstupují. Beskydský rezervační systém navíc umožňuje nabízet a rezervovat tematicky zaměřené pobyty, což běžné rezervační portály nedělají. Smyslem novinky tedy není přímá konkurence klasickým rezervačním portálům, ale pomoc hostům i hostitelům najít další efektivní způsob komunikace o možnostech letošní dovolené na horách.

„Od začátků fungování navštívilo rezervační systém přes www.beskydyportal.cz více jak 8 000 lidí. Ubytovatelů byla začátkem listopadu zapojená asi polovina z celkem 150 v naší turistické oblasti, ale postupně přibývají další a teď zase vidíme nárůst zájmu, což lze přičítat jednak blížícím se vánočním a novoročním svátkům, jednak i novým opatřením proti epidemii koronaviru v Evropě,“ zhodnotila ředitelka Konvičná.   

Faktem je, že služba vyžaduje i vlastní iniciativu ubytovatelů. Mají možnost sami si administrovat a spravovat svou prezentaci a nabídku. Podle oslovených hoteliérů nový rezervační systém umožňuje větší variabilitu a operativní změnu nabídky a ceny a také přímou komunikaci se zákazníkem. 

Na ubytovací portál a služby v Beskydech i letos navazuje speciální karta k čerpání zvýhodněných služeb a zážitků. Původní Beskydy Card se ale od letoška rozšířila na „Beskydy Valašsko Card“, což znamená, že se téměř zdvojnásobil počet atraktivit a služeb, které je možné s kartou využít. Zhruba o jednu třetinu se zvýšil i počet ubytovacích kapacit, které kartu poskytují svým klientům zdarma. Dnes je to 56 ubytovacích zařízení. Karta se „roztáhla“ i územně. Uplatnit ji lze jak v tradičních v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín, tak nově i v okrese Vsetín.

„Každý ubytovatel poskytující Beskydy Valašsko Card je v rezervačním systému zřetelně označen, aby turisté věděli, u koho mohou získat kartu zdarma,“ upozornila Konvičná. Přes beskydyportal.cz podle ní návštěvník může získat ubytování, zvýhodnění služeb ale také náměty na trasy a tematické pobyty, k čemuž si lze jednoduše přes QR kód stáhnout do smart telefonu některou z map pro 53 výletů s popisem, uvedením atraktivit na trase a informacemi o dalších službách. Cílem je zjednodušit plánování návštěvy a výletů do okolí a nabídnout kromě tradičních lokalit i místa, která nejsou tak známá, a přesto jsou zajímavá a nezapomenutelná.

Cestovní ruch v Beskydech je podporován Moravskoslezským krajem a z Fondu cestovního ruchu, do kterého jsou v tuto chvíli zapojena města a obce Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kopřivnice, Frenštát pod Radhoštěm, Příbor, Trojanovice, Štramberk, Staré Hamry, Krásná, Kunčice pod Ondřejníkem, Hukvaldy a Hodslavice.

Tato tisková zpráva je podporována z rozpočtu Moravskoslezského kraje