Souznění se ve Frýdku-Místku vydařilo!

Publikováno: Po, 17.12.2012

Úvod hostiny o několika hudebních chodech patřil v kostele sv. Jakuba trumpetistům Mojmíru Blaštíkovi, Václavu Grigorovi a varhanici Ivetě Bubíkové, kteří předvedli pompézní Sonátu Vespertina A 8 od Pavla Josefa Vejvanovského.

Pak se představili posluchači Základní umělecké školy duchovní hudby ve Frýdku-Místku. O žánrovou pestrost se postaraly Lucie Brusová se songem Halllelujah a Lenka Adámková s Mozartovou Agnus Dei. „Mám ráda tuto píseň a zajímá mě takový styl hudby," prozradila Lucie Brusová, proč si vybrala zrovna tuto skladbu Leonarda Cohena, kterou přezpívala také Alexandra Burke

Tento blok vyvrcholil varhanním příspěvkem Veroniky Hrubišové, jež zvolila Bachovu Fantasii super: Komm, heiliger Geist, Herre.

V decentně rozverném tónu pokračovalo Stadlerovo klarinetové kvarteto, jehož ladný projev evokoval nárazy poklidných mořských vln o pevninu. Posléze se k muzikantům připojil známý basista Martin Gurbaľ. „Krásný kostelík, vynikající akustika, příjemné publikum," popsal ve stručnosti své dojmy z koncertu rodák z východoslovenských Lipan.

Charismatický Gurbaľův výpravný hlas proplouval po citlivých dynamických vlnách Stadlerova klarinetového kvarteta inklinujícího spíše ke konejšivým hudebním vodám. Ani náznakem však k žádnému rušení nedocházelo. Všichni se vzájemně doplňovali. Ta symbióza mezi hudebníky a pěvcem byla opravdu příkladná. A inspirující.

Gurbaľ také dokázal do své hromové líbeznosti zejména v Dvořákových Biblických písních vnést prvky dramatičnosti, čímž si přítomné návštěvníky zcela přivál na svou stranu. Zároveň tak potvrdil, že mu svědčí nejen rozlehlé operní domy, ale rovněž menší prostory.

„Oproti velkým sálům se v takovýchto kostelících zpívá podstatně lépe. Člověk se dobře slyší a může si s tónem pohrávat. Navíc tento repertoár mám rád. Bylo zde příjemné prostředí, hráli se mnou příjemní lidé, takže co více si člověk může přát," doplnil sólista opery Národního divadla Moravskoslezského.

Vrcholný umělecký zážitek umocnilo skvělé hudební zpracování klarinetisty kvarteta Aleše Pavlorka.

Po loňské zastávce v kostele sv. Jana a Pavla se také sázka na komornější kostel sv. Jakuba ukázala jako zcela oprávněná.

Souznění Frýdek-Místek

Souznění Frýdek-Místek