Rozhledna Bílá hora bude v sobotu mimořádně otevřena do půlnoci

Rozhledna Bílá hora bude v sobotu mimořádně otevřena do půlnoci

Publikováno: Po, 07.08.2017

Pojďte spočítat hvězdy v Podbeskydí a prožijte večer, kdy komety padají k zemi a plní naše přání.

12. srpna je nejlepší den pro pozorování Perseid, a proto se můžete vydat na vrchol rozhledny na Bílé hoře a počítat padající slzy svatého Vavřince.

Jeden z nejvýraznějších každoročních kometárních meteorických rojů jsou Perseidy. Roj začíná být aktivní již v druhé polovině července a meteory jsou poměrně rychlé a někdy i na pohled barevné. Původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle objevené roku 1862.

Prachové částice padají k Zemi a v atmosféře zazáří jako meteory. Jejich maximum je letos odhadnuto právě k datu 12. srpna a právě proto bude pro širokou veřejnost poprvé v historii oficiálně otevřena Rozhledna Bílá hora i v noci, aby všichni zájemci mohli sledovat meteorický roj až do půlnoci.

Do půlnoci bude pro návštěvníky rozhledny otevřeno i občerstvení. Cena vstupného bude v obvyklé výši. Pro cestu lesem na rozhlednu a pro výstup po schodech na vyhlídkovou plošinu je nutná baterka nebo čelovka. Výstup na rozhlednu bude na vlastní nebezpečí a děti mohou vystoupit na rozhlednu pouze v doprovodu rodičů.