Rok 2022 přivedl do Beskyd zpět dlouhodobější návštěvníky

Rok 2022 přivedl do Beskyd zpět dlouhodobější návštěvníky Rok 2022 přivedl do Beskyd zpět dlouhodobější návštěvníky Rok 2022 přivedl do Beskyd zpět dlouhodobější návštěvníky

Publikováno: Pá, 20.01.2023

BESKYDY, 20. 1. 2023 – O 5,5 procenta na zhruba 316 tisíc vzrostl loni proti předkovidovému roku 2019 počet návštěvníků Beskyd, kteří se ubytovali v tamních hotelích. A to zatímco celá Česká republika zaznamenala ve stejném srovnání pokles o téměř deset procent ubytovaných a v Jeseníkách se počet lidí bydlících v tamních hotelích zatím nepodařilo vrátit na úroveň roku 2019. „U individuálních ubytovatelů strávilo čas dalších bezmála 143 tisíc lidí, což je proti době před kovidem více o 15 procent,“ doplnila ředitelka Destinačního managementu turistické oblasti Beskydy-Valašsko Monika Konvičná.

Jak navíc vyplývá z údajů zveřejněných tento čtvrtek (19. 1.) na IX. Fóru cestovního ruchu Beskydy-Valašsko, pandemické roky přinesly trend, kdy byl nárůst turistů přebývajících v Beskydech s přenocováním výrazně vyšší v individuálních zařízeních, zatímco hotely se potácely v obrovském propadu. „Od loňského roku jsme čekali návrat takříkajíc do normálu, protože jinak by hrozil zánik hotelových kapacit. Na cíl vrátit se k ukazatelům roku 2019 jsme zaměřili spolu s podnikateli i řadu aktivit – od rozšíření Beskydy Card na Beskydy-Valašsko Card, přes nové produktové balíčky pro cestovní ruch až po nedávno zavedený společný skipas, na kterém se dohodli a podílí provozovatelé  sedmi ski areálů v Beskydech a na Valašsku,“ hodnotí Konvičná. Beskydy-Valašsko Card využilo loni o 17,5 procenta klientů horských zařízení více než v roce 2019. Návštěvníci Beskyd v horách v součtu utratili přes 1,3 miliardy Kč.

Cenami cestovního ruchu turistické oblasti Beskydy-Valaško byly na Fóru cestovního ruchu čerstvě oceněny Umělecké vyhlídky a Ulička Františka Palackého v Hodslavicích, Vánoční jarmark pro dobrou věc v Hukvaldech a Řemeslný pivovar Ogar v Kunčicích  pod Ondřejníkem.

O těchto ale i dalších atraktivitách se lidé stále častěji dozvídají na specializovaném portálu www.beskydyportal.cz. Ve vyhledávání si tam dramaticky polepšily atraktivity nabízené v Beskydech rodinám s dětmi a také balíčky produktů zaměřených na cykloturistiku. První skupinu informací vyhledalo o 64 procent lidí více než v roce před začátkem koronavirové pandemie. Cykloturistika se stala jednoznačně „skokanem“ srovnávací statistiky, a to s nárůstem o 83 procent proti roku 2019.

Na beskydském portálu turisté najdou mimo jiné náměty na trasy a tematické pobyty, k čemuž si lze jednoduše přes QR kód stáhnout do smart telefonu některou z map pro 53 výletů s popisem, uvedením zajímavostí na trase a informacemi o dalších službách. Speciálně pro Beskydy navíc funguje ještě systém on-line rezervace hotelového ubytování, který také významně přispěl k loňské pohodě v beskydských turistických destinacích, a bude se proto dále rozvíjet.