Radegastovy Beskydy mají v ZOO Praha kamenného velvyslance

Radegastovy Beskydy mají v ZOO Praha kamenného velvyslance

Publikováno: St, 01.07.2015

V sobotu 27. června byla v horní části Zoo Praha slavnostně odhalena zrekonstruovaná socha Radegasta. Jde o originál, který věnoval světoznámý sochař a rodák z Frenštátu pod Radhoštěm Albín Polášek hlavnímu městu před více než 85 lety. Známější ze dvou soch Radegasta je samozřejmě spojována s Pustevnami a tak byl ten pražský Radegast často opomíjen. Díky péči vedení zoologické zahrady a vynikající práci restaurátorů se podařilo již značně poškozený originál sochy renovovat. Slavnostního odhalení sochy, vedle které stojí informační cedule zvoucí návštěvníky do Beskyd, se zúčastnila také krojovaná delegace z Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Tu vedl starosta Trojanovic Jiří Novotný a ředitel frenštátského kulturního střediska Marian Žárský.

Pražská zoologická zahrada je druhým nejnavštěvovanějším místem v naší zemi, hned po Pražském hradě. Ročně zde zavítá přes jeden a půl milionu návštěvníků. Velkému zájmu veřejnosti se těšilo i slavnostní odhalování jednoho ze dvou originálů sochy Radegasta, které proběhlo v sobotu 27. června krátce po 13 hodině.

Na prostranství nedaleko výběhu vlků, kde socha stojí, hrála cimbálová muzika a krojovaní ogaři a cérky z Valašska nabízeli přihlížejícím frgály. Ve třináct hodin se ujal slova vedoucí programového oddělení zoologické zahrady Martin Smrček, který přivítal přítomné a seznámil je s programem akce. Hned poté promluvil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Pan ředitel vyzvedl význam přítomnosti sochy v pražské zoo s tím, že přítomnost tohoto uměleckého díla je důkazem, že zoologická zahrada je místem, kde dochází k průniku umění, společenského života i vzdělávání. Přítomné oslovil také profesor Petr Seigl z Akademie výtvarných umění v Praze a Petr Lacina - student, který se náročné opravy sochy ujal. Oba pánové poděkovali především za velkou příležitost a také za vstřícnost vedení zoologické zahrady, která napomohla k tomu, že se na renovaci sochy nemuselo spěchat a Petr Lacina, který pochází z Veřovic, měl tak dost času na to, aby byly zachovány veškeré technologické postupy.

Poté už přišel na řadu oficiální pozdrav hostí z Valašska. Jiří Novotný řekl: „Nejsem tady pouze jako starosta Trojanovic, ale jako zástupce celého Frenštátska a chci, abyste věděli, že jste všichni v Radegastových Beskydech vítáni. To, že hned vedle sochy Radegasta stojí také informační cedule, která vás, návštěvníky zoo seznámí nejen s historií sochy, ale také s naším krajem, považuji za velmi významné.“ Stejná cedule, která bude pro změnu zvát návštěvníky Radhoště v Beskydech k návštěvě pražské zoo, bude odhalena na konci srpna 2015 na Pustevnách. „Myšlenka propojení obou bratrů Radegastů prostřednictvím informačních panelů, mě napadla už před několika roky. A to, že se to nakonec podařilo, je do jisté míry dílem náhody. Na podzim loňského roku kontaktoval Mariana Žárského, ředitele kulturního střediska ve Frenštátě, Petr Lacina s tím, aby mu pomohl s kompletací sochy. Slovo dalo slovo, no a dnes máme v Praze tohoto kamenného velvyslance Radegastových Beskyd.“ Uvedl Stanislav Uruba, který jako první přišel s myšlenkou propojení obou Radegastů. Krátce po 13 hodině zahrála cimbálová muzika tuš a zelená plachta zakrývající sochu pohanského boha šla k zemi. Odhalení sochy si vzal osobně na starost ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a profesor Petr Seidl. Hned poté polil Marian Žárský Radegastovy krpce valašskou slivovicí to proto, aby zde socha pevně a dlouho socha stála. „Velmi rádi přijímáme pozvání našich přátel z Beskyd k návštěvě Radegastových Beskyd. Jsem nadšený z dnešní bezprostřední a veselé atmosféry a propojení dvou tak atraktivních míst jako je naše zoologická zahrada a Radegastovy Beskydy mi přijde jako báječný nápad,“ řekl hned po skončení akce ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.