Pustevny v Beskydech ovládnou nejlepší řezbáři s motorovými pilami

Pustevny v Beskydech ovládnou nejlepší řezbáři s motorovými pilami

Publikováno: Čt, 24.05.2018

Práce na dílech řezbářského sympozia, které se letos bude konat počtvrté, začnou už v pátek 25.5. Předloni vznikaly na Pustevnách dřevořezby typické fauny Beskyd – od hospodářsky chovaných ovcí až po chráněné druhy, jako je tetřev, rys či orel. Letos mají řezbáři za úkol vytvořit stojany na kola. Výsledné práce budou po akci umístěny u spodní stanice lanovky na Pustevny a stanou se tak funkční součástí služeb pro cykloturisty v Beskydech.

Kromě podívané na obdivuhodnou řezbářskou práci je na víkend na Pustevnách připraven program pro nejširší veřejnost. Po oba víkendové dny nemůže chybět spektrum nejrůznějších zábavných soutěží a také divácky velmi atraktivní speed-carving, tedy soutěž v řezání soch během hodinového časového limitu.

Za pouhých 60 minut musí řezbáři zhotovit a dokončit skulpturu z připraveného neopracovaného špalku. Soutěž začne v sobotu i neděli vždy v 11 hodin a hned po jejím skončení naváže veřejná dražba, ve které si příchozí budou moci vydražit právě vzniklé sochy. Příhozy dražebníků budou začínat na 100 korunách za sochu a úspěch každého řezbáře závisí právě na vydražitelích, tedy na výsledném výnosu za danou dřevořezbu. Vyhrává autor s nejvýše vydraženou prací.
Umění a zábavu pro dospělé pochopitelně doplní i atrakce pro děti. Ty se mohou o tomto víkendu těšit na spoustu aktivních her, skákací hrad, hudební zónu nebo lesní dílnu. Z dříve vytvořených dřevořezeb navíc na Pustevnách vzniká nová zábavně naučná stezka „Pustevenská ZOO“. Stezka je dlouhá přibližně kilometr a půl a zaujme i menší děti. Na jednotlivých stanovištích jsou umístěny dřevořezby zajíců, rysy, jezevce i medvěda, vše v životní velikosti.

Pustevny jsou jednou z nejoblíbenějších destinací v Beskydech. Letos se nově pyšní také oceněním Fóra cestovního ruchu turistické oblasti Beskydy-Valašsko. Nejlepším turistickým počinem pro Beskydy zvolila odborná porota novou horní stanici lanovky na Pustevnách, kterou loni vybudoval provozovatel lanové dráhy a areálu na Pustevnách.