Pustevny mají novou stanici lanovky

Pustevny mají novou stanici lanovky

Publikováno: Po, 07.08.2017

Poslední červencovou sobotu byl zahájen zkušební provoz nové stanice lanové dráhy na Pustevnách. Během prvního srpnového týdne již horní stanice lanovky přešla  na normální provoz. 

Původní budova byla ve velice špatném stavu, proto musela být v květnu loňského roku stržena. Jako horní stanice lanové dráhy z Trojanovic na Pustevny stará budova sloužila už od v roku 1937. Dříve její součástí bývalo i vratné kolo a časem se k ní nalepovaly další části, vznikla půjčovna lyží, bufet či WC. 

Nová stanice je moderní stavbou z kamene, dřeva a skla. Je dílem kopřivnického  architekta Kamila Mrvy, který již léta spolupracuje s obcí Trojanovice, jež je spolumajitelem lanové dráhy, a podílí se na podobě projektu Radegastových Beskyd. Celá budova byla navržena v souladu s okolní přírodou tak, aby na Pustevny dobře zapadla.
 
Po výstupu z lanovky se návštěvníci dostanou do stanice po ocelovém schodišti. Výstup a nástup na lanovku teď vede pouze skrz novou horní stanici. Součástí budovy jsou pokladny, obchůdek se suvenýry (bude otevřen během několika následujících týdnů), půjčovna lyží a koloběžek či veřejné WC. Velkou část horního patra zabírá samoobslužné bistro, které je zásobováno z kuchyně na podzemním podlaží budovy.  

Díky velkým proskleným oknům se turistům z bistra nabízí překrásný výhled na celé  panorama Beskyd, údolí Frenštátu pod Radhoštěm, vrchol Javorníku či hřeben Radhoště. V létě si mohou návštěvníci užít také venkovní posezení na terase.

Horní stanice lanové dráhy byla navržena a postavena tak, aby mohla v budoucnu bez dalších zásahů sloužit nové kabinkové lanovce. V současnosti se zpracovává projekt pro územní rozhodnutí a stavební povolení.

Průchod stanicí je možný v době provozu lanovky, tedy od 8.00-18.00hod, bistro je v provozu denně od 9.00-17.30hod.