První ročník Gruň náš šumný jediný se vydařil

První ročník Gruň náš šumný jediný se vydařil

Publikováno: Pá, 09.09.2016

První ročník setkání občanů, turistů a příznivců Gruně pod názvem „Gruň náš šumný jediný“ se uskutečnil poslední prázdninový víkend na Gruni ve Starých Hamrech.

Podle nadšených reakcí účastníků celé akce se letošní pilotní ročník skutečně vydařil. V krásném prostředí hřebene Gruně, v prostoru od hotelu Charbulák až po bačovskou Chyžu, byl připraven celodenní bohatý program plný zábavy a her pro děti i dospělé.

U hotelu Charbulák si děti i dospělí si mohli vyzkoušet, jaké to je řezat kulatinu ruční pilou tzv. břichatkou, či sekat trávu kosou. Ti odvážnější pak změřili svou zručnost a obratnost v připravených soutěžích.

U bačovské Chyže předváděl své umění mladý kovář, který na přání vyrobil i nějakou maličkost na památku.  Velkou pozornost vyvolala také ukázka stříhání ovcí - předmětem obdivu návštěvníků byla zručnost a rychlost, s jakou byly dvě ovečky ostříhány, děti si navíc mohly odnést na památku i kousky vlny.

V dřevěném kostelíku Panny Marie pomocné návštěvníci vyslechli poutavé informace o historii tohoto místa i kostela, zaposlouchali se do nádherných tónů varhan a houslí.

Nechybělo ani oblíbené malování na obličeje a různé soutěže pro děti.  Velký zájem byl o práci a techniku horské služby a hasičů.

K pravé letní pohodě přispělo i krásné slunečné počasí,  výhledy na blízké i vzdálenější horské vrcholky a melodie různých hudebních žánrů vystupujících k poslechu i tanci.

Celodenní program zakončilo společné zapálení vatry.

Samozřejmě, že nechybělo ani tradiční občerstvení. Ochutnat jste mohli kotlíkový guláš, grilované maso či klobásy nebo "kobzolové" placky. A na zapití bylo připraveno hned několik druhů piva.

Starostka obce Staré Hamry Bc. Eva Tořová nám k tomu řekla:
„Celá akce nebyla dílem žádné profesionální agentury, nevystupovali na ní umělci slavných jmen, ale vše bylo dílem nadšenců a přátel Gruně, tedy těch, pro které je Gruň srdeční záležitostí, těch, kteří tady žijí, chalupáři či podnikají, zástupců obce Staré Hamry a starohamerských hasičů. Od začátku bylo jasné, že celý program musí vycházet z tradic a ze života zdejších lidí. Záměrem pak bylo připomenout, jak se dříve v horách žilo a hospodařilo, setkat se s přáteli, pobesedovat, projít se a společně se pobavit. Také celý program byl zajištěn z místních zdrojů. A tak, když jsme si to tak pěkně vymysleli, museli jsme si to také pěkně zrealizovat. Rozdělili jsme si úkoly a s chutí se pustili do práce. Podle nadšených ohlasů se nám to povedlo. Ráda bych uvedla, alespoň jeden z nich, který hovoří za všechny ostatní:
Děkuji všem za milou, až poetickou a se srdcem organizovanou akci. Vážně dokonalé !!!

„Vzhledem k nadšeným reakcím na letošní premiérový ročník akce „Gruň náš šumný jediný“, a vzhledem k dosud nevyčerpanému množství nápadů členů organizačního štábu, připravujeme druhý ročník této akce  na  sobotu 26.8.2017.“