Připomeňte si 120. výročí zahájení stavby prvního automobilu Präsident

Připomeňte si 120. výročí zahájení stavby prvního automobilu Präsident

Publikováno: St, 19.04.2017

V letošním roce si v Technickém muzeu Tatra v Kopřivnici připomínají 120. výročí zahájení stavby prvního automobilu Präsident, jehož konstrukce položila základy nového průmyslového odvětví dopravních prostředků v Kopřivnici.

Od 13. dubna tak máte jedinečnou příležitost navštívit výstavu nazvanou OD PRÄSIDENTA DO 21. STOLETÍ v expozici Technického muzea Tatra. Smyslem výstavy je připomenutí počátků výroby 1. automobilu Präsident, stejně jako poohlédnutí se za dalšími důležitými historickými mezníky ve výrobě automobilů TATRA v průběhu 20. století. Výběr tématu je záměrně koncipován chronologicky po jednotlivých desetiletých dekádách obsahujících sedmičku, která v rámci výroby tatrovek symbolizovala úspěch.

Kromě tohoto výročí si v roce 2017 v kopřivnickém muzeu připomínají 40. výročí od výroby opakované stavby automobilu Präsident nebo 70. výročí zahájení výroby 1. poválečného automobilu v Československu - Tatraplanu, jehož vznik a náhlé ukončení výroby poznamenala nepromyšlená rozhodnutí tehdejšího způsobu organizování centrálně plánovaného hospodářství.

Výstavu můžete navštívit až do 1. října 2017. Rovněž se u příležitosti 120. výročí výroby uskuteční výstava v centru Ostravy, v obchodním domě Nová Karolina, kde si budete moci prohlédnout spousty tatrováckých exponátů až do 30. dubna 2017.