Příběh Vánoc přiblíží zvyky a tradice, které byly spojeny s životem našich předků

Příběh Vánoc přiblíží zvyky a tradice, které byly spojeny s životem našich předků

Publikováno: Čt, 01.12.2016

Vánoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, jejich vrcholem je pak oslava narození Ježíše, která připadá na 25. prosinec. Přípravou na tento svátek je doba adventní, která začíná první adventní nedělí. Zpestřete si tento čas a přijďte si v úterý 13. prosince a ve středu 14. prosince poslechnout příběh Vánoc, který vám přiblíží zvyky a tradice, které byly spojeny s životem našich předků. Některé zvyky praktikujeme dodnes, některé již dávno upadly v zapomnění.

Na vánočně laděnou procházku se vydáte s Beskydským informačním centrem Frýdek-Místek a historikem Petrem Juřákem v úterý 13. prosince ve Frýdlantu nad Ostravicí od Kulturního centra v 15.30 hodin a ve středu 14. prosince od kostela sv. Jana a Pavla v 16.00 hodin. V průběhu obou procházek si připomenete, co jsou to liturgická období, advent, co znamenají jednotlivé adventní neděle, jak se v minulosti na Frýdecko-Místecku slavily Vánoce a jaké zde byly zvyky nebo v čem mají původ betlémy, vánoční stromy, koledy a jiné symboly Vánoc.

„Štědrovečerní večeři se říkalo velký obid /oběd/ či ščedrovečerní oběd,“ říká historik Petr Juřák, který příběh Vánoc bude vyprávět. „Než však tento okamžik nastal, celý den se uklízelo, aby vše bylo v nejlepším pořádku, vařilo, k večeru se pak stavěly jesličky (betlémy). Před „obědem“ se všichni umyli, oblékli do čistých šatů a poté, co se na obloze objevila první hvězda, začali slavnost modlitbou. Následně usedli ke stolu, na němž už bylo vše připraveno, aby se od něj nemuselo odbíhat. Vánoční „jídelní lístek“ býval pestrý, nechybělo to nejdůležitější, co na polích a zahrádkách během roku vyrostlo. Na štědrovečerním stole mělo být ze všech jídel po troše, aby všeho bylo po celý rok v hojnosti,“ přibližuje jedno z témat Petr Juřák.

Štědrému večeru byla rovněž přisuzována magická moc. Pomocí určitých rituálů, např. rozkrojením jablka či pouštěním skořápky vlašského ořechu na vodě se předpovídala budoucnost člověka. Podle počasí, které v tento den bylo, se předpovídalo, jaká bude úroda či co se stane v budoucnu. „V Nových Dvorech se říkalo, že je-li mlha na horách, urodí se na dolině, je-li na dolině, urodí se na horách, v Janovicích zase, že je-li o štědrovečerní noci jasno, urodí se hrách a kury /slepice/ ponesou. Ve Skalici se tradovalo, že ze které strany bude na Štědrý den fučet /foukat/ vítr, z té přijdou zloději, ze které strany zavyje pes, tam bude oheň,“ vypráví o pověrách Petr Juřák.

Ve Frýdlantu nad Ostravicí se můžete rovněž těšit na workshop, ve kterém si budete moci vyrobit ozdobu na svůj vánoční stromeček. V Místku pak bude vyprávění zakončeno na místeckém náměstí Svobody, kde si společně zazpíváme koledy v rámci celorepublikové akce Česko zpívá koledy.

Vstupné na akce je zdarma a koná se za každého počasí.