Poznejte umění beskydských umělců

Poznejte umění beskydských umělců

Publikováno: Út, 27.06.2017

Výtvarná skupina Petra Bezruče v Ostravici pořádá opět po roce tradiční Výstavu zájmové umělecké činnosti. Již 1. července 2017 v sobotu v 10:00 hodin proběhne v sále hotelu Freud v Ostravici slavnostní zahájení letos již 45. jubilejního ročníku.

První ročník výstavy se konal v roce 1970, kdy z nadšení několika jedinců kolem Karla Toboly vznikla skupina odhodlaná propagovat umění neprofesionálních umělců z Pobeskydí. Karel Tobola byl tehdy výtečný tvůrce samorostů z Ostravice, který už v době založení výtvarné skupiny měl za sebou mnohaletou uměleckou činnost a mnoho výstav. Vzniklá výtvarná skupina navázala na tehdy nedávné sté výročí narození básníka Petra Bezruče a přijala do svého názvu jeho jméno. V letošním roce 2017 si připomínáme 150 let od básníkova narození. Vy, kdož chodíte na "výplazy" na Lysou horu, vězte, že toto slovo zpopularizoval právě Petr Bezruč, velký oblíbenec Beskyd a svých beskydských "výplazů". Básník vlastním jménem Vladimír Vašek napsal jen jednu básnickou sbírku Slezské písně. Přesto možná právě ryzost, drsnost a pravdivost projevu básní je tak silná, že se básně staly pravdivým poselstvím doby a zajistily mu nesmrtelnost - jen málokdo nezná příběh Maryčky Magdonové ze Starých Hamer. Když budete poblíž kostela ve Starých Hamrech, nezapomeňte seběhnout k pomníku Maryčky Magdonové a vzpomenout na Petra Bezruče, na něhož vzpomínali nedávno starohamerští rodáci, jak za jejich mládí sedával v hospodě u Dužích na Starých Hamrech básník Petr Bezruč.

V této souvislosti připomeňme výjimečnou aktivitu celostátně oceňované členky výtvarné skupiny paní Františky Pituchové, také členky České národopisné společnosti, která se narodila ve Starých Hamrech - Hamrovicích a zasloužila se o uchování rodného jazyka, lašského starohamerského nářečí jako pokladu z nejcennějších. Jmenujme sbírky Mojim rodnym (1988), Hlupoty (1997), Pozbirane po našimu (2004) - co víc,v mnoha básních nacházíme stejně silný apel doby jako tomu je v básních Petra Bezruče. Její verše a také koláže mohli návštěvníci obdivovat na řadě výstav až do roku 2012, mimo jiné v roce 2005 v Praze v Národní knihovně-Klementinu a také při příležitosti pražského veletrhu Knižní svět. Připomeňme její výrok "Na svět sem došla, abystě měli almarky plne lasky a citu.“ (almarky=srdce).

Návštěvníci výstavy se opět letos mohou těšit na díla zavedených vystavovatelů Jana Satiny, Aleny Světlíkové, Jarmily Janečkové, Tomáše Večeři, Josefa Kozla, Stanislava Gorného a jiných v tradičních oborech malířství, dřevořezba, samorosty, výšivky a krajky, drátkování, fotografie, keramika a další. Každým rokem vystavující přinášejí nové náměty, pravidelně např. vystavuje své modely dřevěných beskydských kostelů dřevomodelář Jan Blizňák z Místku. Už 20 let vyrábí své modely a postupně takto dokončuje úplnou sbírku všech dřevěných beskydských kostelů. A letos bude k vidění jeden z posledních chybějících kostelíků - celodřevěný kostelík sv. Petra a Pavla z Albrechtic u Českého Těšína.

Výstavu slavnostně zahájí lašský král Zdeněk Vilém Krulikovský v příjemné atmosféře cimbálové muziky Kotci v sobotu 1. července v 10:00 hodin. Součástí slavnostního programu je již tradičně také vystoupení folklórního souboru Grunik. Výstava potrvá do 22. července 2017 a sál s uměleckými exponáty bude otevřen denně od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.