Podzim opět přiblíží historii Frýdku-Místku

Podzim opět přiblíží historii Frýdku-Místku

Publikováno: Čt, 17.09.2015

K jaru a podzimu již tradičně patří komentované prohlídky historických částí měst Frýdku a Místku, které vám přiblíží známé i méně známé památky a místa ve městě. Díky nim se dozvíte více o těchto památkách, jejich historii, architektuře, událostech a lidech, kteří byli s nimi spojeni.

A kam se tedy můžete vydat?

26. září 2015, 9.30 hod. – Den s průvodcem, prohlídka historické části Místku, sraz u mariánského sloupu na náměstí Svobody v Místku

Poodhalte roušku tajemství, které ukrývají památky v Místku.

26. září 2015, 12.00 hod. – Nádherné stopy historie aneb poznej sochy, erby a busty našeho města, sraz u kašny sv. Floriána ve Frýdku.

Vydejte se za sochami a erby, které se nacházejí ve městě. Mnohé ze soch se již nenalézají na svém původním místě, návštěvníci se tak dozví, kde stály dříve, o jakého světce se jedná, kdy přibližně byla socha zhotovena a mnohé další informace.

17. října 2015, 9.00 hod. – Po stopách Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, sraz u mariánského sloupu na náměstí Svobody v Místku

Vladimír Vašek, který je známý spíše pod svým pseudonymem Petr Bezruč, žil a pracoval v Místku v letech 1891 – 1893. Ačkoliv to byla poměrně krátká doba, pro něj to bylo období, které jej poznamenalo na dlouhá desetiletí. Bydlel na různých místech ve městě, znal se s mnoha vlastenecky smýšlejícími obyvateli, zažil zde svá velká citová vzplanutí. On sám na své působení ve městě nikdy nezapomněl, stejně jako obyvatelé města na něj pojmenováním budov či různými bustami, pamětními deskami nebo památníky.

Všechny prohlídky se konají zdarma. V případě nepříznivého počasí se akce nekonají. Podrobný popis tras naleznete na webových stránkách Beskydského informačního centra Frýdek-Místek www.visitfm.cz.

Akce pořádá Beskydské informační centrum Frýdek-Místek, p. o.