Pětasedmdesátin se Raška nedožil, legendu připomíná turistická známka

Pětasedmdesátin se Raška nedožil, legendu připomíná turistická známka

Publikováno: Pá, 05.02.2016

Není slavnějšího českého lyžaře než skokana na lyžích Jiřího Rašky. K jeho čtvrtečním nedožitým 75. narozeninám vydal rodný Frenštát pod Radhoštěm dřevěnou turistickou známku.

„Přemýšleli jsme, jak výročí narození nejslavnějšího rodáka uctít, a napadla nás populární turistická známka. Myslím, že se velmi povedla,“ konstatoval ředitel frenštátského Městského kulturního střediska Marian Žárský.

Na sběratelské známce se Raška ohlíží na frenštátský skokanský můstek, který nyní nese slavné skokanovo jméno.

Nový suvenýr lze zakoupit pouze v informačním centru na frenštátském náměstí Míru. A zájem je zatím více než obstojný.

Známku už si koupily desítky lidí

„Známku prodáváme necelých čtrnáct dnů a už si ji koupilo více než třicet lidí,“ sdělila vedoucí informačního centra Iva Vašendová.

Zájemci se zatím nemusejí obávat vyprodání, město nechalo známku vyrobit v nákladu pět set kusů, které budou k dostání i v sobotu od 13 do 21 hodin v areálu skokanských můstků při zimních soutěžích Raškohrátky.

„O turistické známce s dědou vůbec nevím. Až přijedu do Frenštátu, tak si ji hned zajdu koupit,“ reagoval na novinku Raškův vnuk a také bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch, který však v současnosti pracuje v Praze.

Na dědu často a rád vzpomíná. „Vždy když se mi něco nedaří, tak si říkám, co by mi děda poradil a řekl. Chybí nám,“ povzdychl si Mazoch.

Tím frenštátské připomínky olympijského vítěze z roku 1968 nekončí. Na jaře Městské kulturní středisko pořádá program určený žákům základních škol.

„Rozhodli jsme se pro spojení dvou fenoménů, spisovatele a sportovce. Pořad bude úzce spjat s knihou Oty Pavla Pohádka o Raškovi. Prostřednictvím vyprávění, ve kterém se prolínají pohádkové motivy se skutečnými událostmi, se žáci seznámí s životem, strastmi a úspěchy velikána sportu Jiřího Rašky,“ popsal Žárský.

Jiří Raška se narodil 4. února 1941 ve Frenštátě pod Radhoštěm, zemřel po vleklých zdravotních potížích 20. ledna 2012 v novojičínské nemocnici.

V roce 1968 se ve francouzském Grenoblu stal prvním československým vítězem zimní olympiády. Zlato ze středního můstku doplnilo stříbro z můstku velkého. Získal také dvě medaile na mistrovství světa.

Zdroj: www.idnes.cz