Otevřené chrámy 2021

Otevřené chrámy 2021 Otevřené chrámy 2021

Publikováno: Pá, 26.11.2021

Již pátou sezónu se návštěvníkům otevřely brány kostelů, kaplí a poutních míst v Moravskoslezském kraji.  Biskupství ostravsko-opavské ve spolupráci s Moravskoslezským krajem nabídlo v tomto ročníku projektu prohlídku 33 kostelů a dvou kostelních věží s tím, že nabídka, kam se můžete podívat, se rok od roku proměňuje.

A co to tedy vlastně je?Projekt Otevřené chrámy umožňuje návštěvu církevních památek v rámci Biskupství ostravsko-opavského. Každoročně vždy v termínu od května do října můžete navštívit několik desítek kostelů právě v Moravskoslezském kraji.

Jedná se o turisticky zajímavé stavby, tedy kostely na místech s velkou koncentrací návštěvníků, dřevěné kostely, kostely se zpřístupněnou kostelní věží či kostely s unikátními restaurovanými středověkými malbami. V některých kostelech je k dispozici také průvodcovská služba.

V Beskydech jste se mohli těšit z návštěvy 14 historicky zajímavých a krásných kostelů či chrámů v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín. Za zmínku určitě stojí letos poprvé zpřístupněný dřevěný kostel sv. Bedřicha v Bílé, kostel sv. Prokopa a Barbory v Kunčicích pod Ondřejníkem či celoročně otevřený kostel sv. Jakuba v Místku. A jelikož nechceme opomenout žádného Beskydského zástupce projektu Otevřené chrámy 2021, jejich podrobný výčet naleznete na www.doo.cz/otevrenechramy.

A jak letošní ročník hodnotí samotní pořadatelé si můžete přečíst zde.