Olympionici do Koreje nafasují „Raškovky“

Olympionici do Koreje nafasují „Raškovky“

Publikováno: Čt, 09.11.2017

České olympioniky bude na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu inspirovat odkaz Jiřího Rašky, rodáka z Beskyd – konkrétně z Frenštátu pod Radhoštěm. Každý z reprezentantů dostane „Raškovku“, repliku legendárního kulicha, ve kterém získal skokan na lyžích první českou zlatou medaili na Zimních olympijských hrách v roce 1968 v Grenoblu.

Přesně tři měsíce do startu olympiády v Koreji čepici předal českým sportovním osobnostem Jan Mazoch, Raškův vnuk, také někdejší elitní skokan. Na pražském Petříně ji převzali například dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor, olympijská vítězka ve skifu Miroslava Topinková Knapková a další.

„Děda by z toho měl radost. Byl mimořádně inspirativní osobností. Těší mě, že čepice, která přinesla první zlatou medaili pro Československo, bude ve vylepšené verzi součástí olympijské kolekce. Věřím, že sportovcům přinese štěstí tak jako dědovi před 50 lety,“ řekl Jan Mazoch.

Čepice pro sportovce i fanoušky
V Raškovce budou fandit i čeští fanoušci, koupit si ji mohou na www.raskovka.cz a e-shopu ALPINE PRO za 399 Kč. Přispějí tak zároveň na Českou olympijskou nadaci, která podporuje děti ze sociálně slabých rodin ve sportu. Raškovka je součástí olympijské kolekce navržené českou společností ALPINE PRO. Celá olympijská kolekce bude oficiálně představena už 20. listopadu.

V Riu Zátopek, v Pchjongčchangu Raška
Český olympijský výbor sáhl po slavné inspiraci již podruhé. V Riu před dvěma lety byl hlavní inspirací našich sportovců běžec Emil Zátopek. „Před padesáti lety v této čepici vyhrál Jiří Raška zlatou medaili. Věříme, že i dalším českým sportovcům přinese štěstí a cenných kovů posbírá naše výprava co nejvíce. Je pro nás vždy ctí pracovat s odkazem významných sportovních událostí a přenášet je do našich výrobků,“ uvedl Václav Hrbek, zakladatel společnosti ALPINE PRO.

Jak to bylo před 50 lety
V únoru 2018 uplyne padesát let od chvíle, kterou spisovatel Ota Pavel tak půvabně popsal v Pohádce o Raškovi. Skokan na lyžích Jiří Raška se ve francouzském Grenoblu nesmazatelně zapsal do české sportovní historie. Československu přinesl první zlatou medaili ze zimních olympijských her.

Člen slavných Remsa Boys zazářil v Grenoblu v roce 1968, kde na středním můstku v prvním kole skočil 79 metrů, ve druhém kole přidal 72,5 metru a stal se tak prvním českým vítězem na zimních olympijských hrách v historii. V Grenoblu získal na velkém můstku ještě stříbro. Nejen díky tomu se stal jedinečnou postavou českého a československého lyžování, vítězem ankety o nejlepšího lyžaře celého 20. století.

A víte, že program olympijských parků zasáhne také do dění v největším lyžařském areálu v Beskydech - na Bílé? Tak se těšte!

Foto: Český olympijský výbor