Ohlédnutí za sezonou komentovaných výstupů na Lysou horu

Ohlédnutí za sezonou komentovaných výstupů na Lysou horu

Publikováno: Po, 30.09.2013

Beskydské informační centrum Frýdek-Místek i letos uspořádalo seriál komentovaných výstupů na Lysou horu pod názvem Lysohorská nej… aneb co jste ještě nevěděli, které pořádá již druhým rokem.

Cílem projektu je nabídnout lidem z širokého okolí možnost strávení volného času netradiční turistikou se zážitkem a zároveň zvýšit jejich informovanost o nejvyšší hoře Moravskoslezských Beskyd. Průvodce tak seznámí účastníky na celkem 7 zastaveních s historií Lysé hory, s Ondrášem - pánem Lysé hory, s jeskyněmi na Lukšinci, s pověstmi tradujících se o Lysé hoře, vypráví také o obětech Lysé hory a též o stavbách nacházejících se na samotném vrcholu Lysé hory.

Ve srovnání s rokem 2012, kdy byl projekt spuštěn, jsme zaznamenali nárůst zájemců. První komentovaný výstup na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd se konal 17. května 2012 a v tom roce se výstupu zúčastnilo celkem 48 účastníků v rámci 6 výstupů v období od května do října. V roce 2013 Beskydské informační centrum zrealizovalo dalších 6 výstupů opět v období od června do září. Ve srovnání s rokem 2012 byl v roce 2013 zaznamenán nárůst účastníků, a to celkově o 28 osob. Celkově se od zahájení zúčastnilo 124 účastníků z různých koutů České Republiky. Nejvíce osob pocházelo z města Frýdku-Místku, tj. 25 osob, dále z Ostravy - 15 osob, Havířova - 7 osob a dalších měst či obcí jako např. z Hustopečí nad Bečvou, z Prahy, Zlína a podobně.

„Věříme, že zvyšující se zájem o komentované výstupy nadále poroste, neboť Beskydské informační centrum tuto akci plánuje realizovat i v roce 2014. U skupin je také možné požádat o individuální výstup ve zvoleném termínu,“ řekla ředitelka Beskydského informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná.

Bližší informace najdete na webových stránkách Beskydského informačního centra Frýdek-Místek www.beskydy.com.